Έρευνα: Το texting στο κινητό είναι ό,τι χειρότερο για την ασφάλεια των πεζών

Έρευνα: Το texting στο κινητό είναι ό,τι χειρότερο για την ασφάλεια των πεζών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η αποστολή μηνυμάτων - και γενικά το texting - από το κινητό τηλέφωνο είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για την ακεραιότητα των πεζών, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, τους αποσπά την προσοχή όσο τίποτε άλλο. 

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές η ασφάλεια των πεζών τίθεται σε κίνδυνο σε ανησυχητικό βαθμό, όταν γράφουν και κοιτάζουν την οθόνη του κινητού τους, ενώ περπατούν, διασχίζοντας δρόμους χωρίς να κοιτάζουν γύρω τους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις που απλώς μιλούν στο τηλέφωνο ή ακούν μουσική με ακουστικά στα αυτιά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζεφ Κέιρντ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά αξιολογώντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία από 22 έρευνες σχετικά με την ασφάλεια των πεζών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν περιοδικό Injury Prevention.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο περίπου 270.000 πεζοί σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θυμάτων από τροχαία. Η αφηρημάδα και η απόσπαση της προσοχής των πεζών, οι οποίοι δεν κοιτάζουν αριστερά-δεξιά όταν διασχίζουν ένα δρόμο, αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η ακρόαση μουσικής από τα ακουστικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό, η συνομιλία στο τηλέφωνο αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο, ενώ το γράψιμο μηνυμάτων είναι σαφώς η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αυξάνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο σύγκρουσης με άλλο πεζό, αλλά - ακόμη χειρότερα- με όχημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των αφηρημένων πεζών κυμαίνεται από 12% έως 45%, ανάλογα με τις συνθήκες. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM