Σε τρεις επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ελβετία απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής

 

Ο Καναδοαμερικανός James Peebles βραβεύτηκε από την Σουηδική Ακαδημία για «τις θεωρητικές ανακαλύψεις του στη φυσική κοσμολογία» ενώ το «υπόλοιπο μισό» Νόμπελ μοιράστηκαν οι Ελβετοί επιστήμονες Michel Mayor και Didier Queloz για την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο της ίδιας κατηγορίας με τον δικό μας ήλιο. 

 

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 910.000 δολαρίων. Η θεωρητική εργασία του Peebles συμβάλλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) ενώ οι Mayor και Queloz εξερεύνησαν τις «γειτονικές» περιοχές έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αναζητώντας πλανήτες.

 

Όπως σχολίασαν οι υπεύθυνοι της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, οι φετινοί νικητές «άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το Σύμπαν». Οι τρεις επιστήμονες θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στις 10 Δεκεμβρίου. 

 

Ο Καναδοαμερικανός James Peebles (EPA)
Ο Καναδοαμερικανός James Peebles (EPA)

 

Ο Michel Mayor (EPA)
Ο Michel Mayor (EPA)

 

Ο Didier Queloz (EPA)
Ο Didier Queloz (EPA)

 

Το Νόμπελ Φυσικής, είναι ένα από τα πέντε βραβεία που καθιερώθηκαν με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμεται κάθε χρόνο από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία σε επιστήμονες από διάφορους τομείς της Φυσικής.

 

 Το πρώτο Νόμπελ Φυσικής είχε απονεμηθεί το 1901 στον Γερμανό Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν και, έκτοτε, κάθε δικαιούχος λαμβάνει ένα μετάλλιο, ένα δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο που πλέον πλησιάζει το ένα εκατομμύριο δολάρια. 

 

Ο Τζον Μπαρντίν είναι ο μόνος επιστήμονες που κέρδισε το συγκεκριένο βραβείο δύο φορές, το 1956 και το 1972 ενώ η Μαρία Κιουρί είχε λάβει το νόμπελ φυσικής το 1903 και το νόμπελ χημείας το 1911. Από την καθιέρωση του θεσμού, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής δεν απονεμήθηκε συνολικά έξι φορές στο μεσοδιάστημα τα έτη 1916, 1931, 1934 και από 1940 έως το 1942.