Οι AI YouTubers αντικαθιστούν τους ανθρώπους και κερδίζουν εκατομμύρια

Οι AI YouTubers αντικαθιστούν τους ανθρώπους και κερδίζουν εκατομμύρια Facebook Twitter
0

Ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στο gaming YouTube αυτή τη στιγμή δεν είναι άνθρωπος. Ονομάζεται Bloo, έχει φωτεινά μπλε μαλλιά και σκοτεινά μπλε μάτια – αλλά είναι ένας VTuber: μια εικονική προσωπικότητα πλήρως κατασκευασμένη και υποστηριζόμενη από τεχνητή νοημοσύνη.

Στη σύντομη δήλωσή του στο CNBC, ο Bloo συνοψίζει την αποστολή του: «Είμαι εδώ για να κρατάω τους εκατομμύρια θεατές μου διασκεδασμένους και να επιστρέφουν για περισσότερο. Είμαι φτιαγμένος από ανθρώπους, αλλά ενισχυμένος από την AI».

Οι VTubers άρχισαν να κερδίζουν δημοτικότητα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 2010. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη –ιδίως στα εργαλεία δημιουργίας εικόνας, ήχου και βίντεο– έχουν επιτρέψει την εκρηκτική άνοδο τέτοιων προσωπικοτήτων στην παγκόσμια σκηνή του YouTube.

Ο Bloo δημιουργήθηκε από τον Ολλανδό YouTuber Jordi van den Bussche, γνωστό ως Kwebbelkop, ο οποίος δήλωσε ότι στράφηκε στην εικονική δημιουργία όταν η ένταση της παραγωγής περιεχομένου ξεπέρασε τις δυνατότητές του: «Το πρόβλημα ήμουν εγώ. Η μόνη λογική λύση ήταν να αφαιρέσουμε τον άνθρωπο από την εξίσωση. Έτσι γεννήθηκε ο Bloo».

Με πάνω από 700 εκατομμύρια προβολές και 2,5 εκατομμύρια συνδρομητές, ο Bloo έχει ήδη αποφέρει έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τον δημιουργό του. Ορισμένα τμήματα του καναλιού του –όπως οι φωνές και οι κινήσεις– ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από ανθρώπους μέσω motion capture, όμως τα περισσότερα κομμάτια –όπως thumbnails, μεταγλωττίσεις και voice cloning– βασίζονται σε εργαλεία AI όπως το ChatGPT της OpenAI, το ElevenLabs, το Gemini της Google και το Claude της Anthropic.

Ο van den Bussche δοκίμασε πρόσφατα πλήρως αυτοματοποιημένα βίντεο, αλλά παραδέχεται πως «δεν απέδωσαν τόσο καλά», διότι «η AI ακόμα δεν έχει το ένστικτο και τη δημιουργική αίσθηση του ανθρώπου». Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος πως «όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει καλύτερα, ταχύτερα και φθηνότερα από τους ανθρώπους, τότε θα τη χρησιμοποιήσουμε πλήρως».

Η τεχνολογία πίσω από τις φωνές

Μια από τις startup που συμβάλλουν στη νέα εποχή των VTubers είναι η Hedra, που τον Μάιο εξασφάλισε 32 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση με επικεφαλής την Andreessen Horowitz. Το προϊόν της, Character-3, επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών χαρακτήρων που «μιλούν» και κινούνται σε πραγματικό χρόνο.

Ο CEO της Hedra, Michael Lingelbach, δήλωσε στο CNBC πως «εργαζόμαστε πάνω σε ένα προϊόν που θα επιτρέπει τη δημιουργία πλήρως αυτοσυντηρούμενων, αυτόνομων χαρακτήρων για βίντεο».

Η τεχνολογία Character-3 χρησιμοποιείται ήδη από δημιουργούς όπως ο κωμικός Jon Lajoie (με το Talking Baby Podcast) και η εικονική τραγουδίστρια Milla Sofia, η οποία ανεβάζει AI-generated μουσικά βίντεο με χιλιάδες προβολές.

Η γενιά των «faceless» YouTubers χρησιμοποιεί την AI για να δημιουργεί περιεχόμενο χωρίς να εμφανίζεται ποτέ στην κάμερα. Ο Ισπανός δημιουργός GoldenHand, που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, διαχειρίζεται 50 κανάλια, με έως και 80 βίντεο την ημέρα. Το περιεχόμενό του θυμίζει ακουστικά βιβλία με εικόνες και υπότιτλους, όλα φτιαγμένα από AI.

Προσφέρει μάλιστα την τεχνογνωσία του μέσω της πλατφόρμας TubeChef, με συνδρομές από 18 δολάρια τον μήνα.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η AI σε κάνει λιγότερο δημιουργικό. Εγώ νιώθω πιο δημιουργικός από ποτέ», λέει. «Η ιδέα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Εκεί μπαίνει όλη η προσπάθεια».

Με τη ραγδαία εξάπλωση του AI περιεχομένου, αυξάνονται και οι ανησυχίες για παραπληροφόρηση, έλλειψη αυθεντικότητας και την επέλαση του αποκαλούμενου “AI slop” – δηλαδή κακής ποιότητας, μαζικά παραγόμενου περιεχομένου που πλημμυρίζει τις πλατφόρμες.

Ο ειδικός Henry Ajder, σύμβουλος της Meta και ιδρυτής του Latent Space Advisory, προειδοποιεί: «Πλησιάζουμε σε μια εποχή που δε θα μπορείς να ξεχωρίσεις το ανθρώπινο από το τεχνητό».

Όμως, όπως δηλώνει και ο Lingelbach: «Πάντα υπήρχε αδιάφορο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Τώρα υπάρχει απλώς περισσότερη δυνατότητα να φτιάξεις και αδιάφορο αλλά και εξαιρετικό περιεχόμενο».

Με πληροφορίες από CNBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM