Γιατί η αυριανή πανσέληνος θα μας φανεί πιο μικρή

Γιατί η αυριανή πανσέληνος θα μας φανεί πιο μικρή Facebook Twitter
0

Η φημισμένη «αυγουστιάτικη Πανσέληνος» συμπίπτει φέτος με τον Δεκαπενταύγουστο και θα αποτελέσει, όπως πάντα, αφορμή για βόλτες και αναρτήσεις στα social media, αλλά αυτή τη φορά το φεγγάρι θα μας φανεί σημαντικά πιο μικρό. 

Ο λόγος για αυτό είναι απλός: η απόσταση της Γης από τη Σελήνη δεν είναι σταθερή και κυμαίνεται από 356.410 χιλιόμετρα (περίγειο) έως 406.740 χιλιόμετρα (απόγειο). Αύριο, ο φυσικός δορυφόρος βρεθεί πολύ κοντά στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο, από το οποίο θα περάσει στις 17 Αυγούστου.

Έτσι ο σεληνιακός δίσκος θα φαίνεται αισθητά μικρότερος από την επιφάνεια του πλανήτη. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Αυγούστου, το φεγγάρι θα περάσει από το κοντινότερο σημείο με τη Γη, αλλά θα βρίσκεται στη φάση της Νέας Σελήνης και μόνο οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν τον σκοτεινό δίσκο στον νυχτερινό ουρανό. 

Γιατί η αυριανή πανσέληνος θα μας φανεί πιο μικρή Facebook Twitter

Στις 14 Σεπτεμβρίου, θα ανατείλει η επόμενη Πανσέληνος που θα είναι ακόμα πιο μικρή από αυτή του δεκαπενταύγουστου, καθώς σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός δορυφόρος θα βρίσκεται μόλις μία μέρα μακριά από το απόγειό της.

Η Σελήνη εκτελεί ταυτόχρονα δύο κινήσεις: περιφέρεται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά, συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά σε 29,53 ημέρες και ταυτόχρονα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της σε 27,3 ημέρες (αστρικός μήνας). Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να μας δείχνει πάντοτε την ίδια πλευρά, με τις φάσεις της να εναλλάσσονται ξανά και ξανά, κάθε 28 ημέρες περίπου. Το φως «γεμίζει» και «αδειάζει» πάντα από τα δεξιά πλευρά του δίσκου και για να φτάσει στη Γη χρειάζεται περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Συχνά η αθέατη πλευρά της σελήνης αποκαλείται εσφαλμένα και σκοτεινή, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Ήλιος τη φωτίζει με φάσεις αντίθετες και συμπληρωματικές σε αυτές της ορατής, από την Γη, πλευράς. 

Ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα παραμένουν ανοιχτά για τους νυχτερινούς επισκέπτες που θέλουν να παρατηρήσουν την Πανσέληνο. Οι εκδηλώσεις σε περίπου 100 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους άρχισαν την Κυριακή 11 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COLOSSAL BIOSCIENCES ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Εταιρεία που θέλει να επαναφέρει το μαμούθ ανακοίνωσε ότι εκκόλαψε κοτόπουλα σε τεχνητά αυγά

Η εταιρεία μιλά για ένα νέο βήμα για τη «νεκρανάσταση» εξαφανισμένων ειδών, με στόχο η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πτηνών που θα μοιάζουν με το γιγαντιαίο moa της Νέας Ζηλανδίας
THE LIFO TEAM
Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Τech & Science / Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Στο Google I/O, η εταιρεία παρουσίασε το Gemini Spark, έναν AI βοηθό που θα οργανώνει email, σημειώσεις, αγορές και αναζητήσεις στο παρασκήνιο μαζί με νέα εργαλεία βίντεο και την επιστροφή των έξυπνων γυαλιών.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM