CNBC:«To Facebook φακελώνει όσους πρώην υπαλλήλους του θεωρεί ως απειλή»

CNBC:«To Facebook φακελώνει όσους πρώην υπαλλήλους του θεωρεί ως απειλή» Facebook Twitter
0

To Facebook ψάχνει, εντοπίζει και φακελώνει όσους πρώην υπαλλήλους του θεωρεί ως «απειλή» για το προσωπικό του, μεταδίδει το CNBC σε ρεπορτάζ του. 

Στο μικροσκόπιο της σχετικής διαδικασίας βρίσκονται τα απειλητικά σχόλια, αναφέρει το CNBC που μίλησε με πάνω από 12 πρώην υπαλλήλους του του διαδικτυακού κολοσσού.

Μετά η εταιρία χρησιμοποιεί τα δεδομένα τοποθεσίας από τα κινητά τηλέφωνα για να εντοπίσει την πηγή όσων απειλών θεωρεί σοβαρές.

Κάθε χρήστης που δημοσίως απειλεί το Facebook, είτε εμφανιζόμενος ο ίδιος σε γραφεία της εταιρείας, είτε στέλνωντας μέιλ, ακόμα και αν αν απλά σχολιάζει με «απρεπή» τρόπο τις αναρτήσεις του Μάρκ Ζούκερμπεργκ ή της Σέριλ Σάντμπεργκ (στέλεχος της εταιρίας που είναι επικεφαλής της καθημερινής λειτουργίας της), μπαίνει στη σχετική λίστα. 

Για να θεωρηθεί κάτι απειλή αρκεί κάποιος να γράψει «άντε γ...ου Mαρκ, ΄«άντε γ...ου Facebook» ή κάποιο παρόμοιο υβριστικό μήνυμα, αναφέρει πρώην στέλεχος του τμήματος ασφαλείας της εταιρίας.

Άλλος πρώην υπάλληλος δήλωσε στο CNBC πως τέτοιες αποφάσεις παίρνονται εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες «ισχυρές και γρήγορες» ντιρεκτίβες.

Το Facebook λέει πως κανείς δεν μπαίνει στη λίστα αν δεν υπάρξει πρώτα «σχολαστική εξέταση» για να διαπιστωθεί εάν η απειλή είναι πράγματι σοβαρή, όμως οι πρώην εργαζόμενοι συμφωνούν πως για κάτι τέτοιο «ο πήχης είναι ιδιαίτερα χαμηλός».

Πιο εύκολοι στόχοι είναι οι πρώην υπάλληλοι της εταιρίας, οι οποίοι αναφέρονται και εντοπίζονται από πρώην συναδέλφους τους.

«Σχεδόν κάθε υπάλληλος που θα απολυθεί μπαίνει στη λίστα», λένε κάποιοι πρώην εργαζόμενοι που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «τελείως υποκειμενική».

Ακόμα και υπεργολάβοι που συνεργάζονται με το Facebook προστίθενται στη λίστα όταν αντιδράσουν «με συναισθηματικά φορτισμένο τρόπο», επειδή ολοκληρώθηκε η σύμβαση τους με την εταιρεία. 

Παρότι το Facebook ισχυρίζεται πως οι πρώην υπάλληλοι προστίθενται στη λίστα μόνο όταν υπάρχει πραγματικός λόγος, π.χ. όταν απειλούν με βία. Όμως πρώην υπάλληλοι που ζήτησαν ξανά εργασία στο Facebook λένε πως δεν προσελήφθησαν επειδή βρίσκονταν ήδη στη μαύρη λίστα χωρίς να υπάρχει τέτοιος λόγος. 

 Το Facebook αρνείται πως κάνει οτιδήποτε πέρα από το συνηθισμένο, απλά χρησιμοποιεί «τα καθιερωμένα μέτρα στη βιομηχανία για να ενημερώνεται για απειλές βίας κατά των υπαλλήλων και της εταιρείας μας και να αναφέρει αυτές τις απειλές στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου αν είναι απαραίτητο». 

«Έχουμε αυστηρές διαδικασίες ώστε να προστατεύουμε την ιδιωτικότητα, να εφαρμόζουμε όλη τη σχετική νομοθεσία, καθώς και τους κανόνες λειτουργίας του Facebook.

Κάθε υπόνοια πως η αρμόδια ομάδα μας έχει παραβεί τον νόμο και τα όρια είναι τελείως ψευδής», απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM