Γιατί ένας νέος νόμος κατά του «revenge porn» ανησυχεί τους ειδικούς για την ελευθερία του λόγου

Γιατί ένας νέος νόμος κατά του «revenge porn» ανησυχεί τους ειδικούς για την ελευθερία του λόγου Facebook Twitter
0

Παρότι πολλοί θα περίμεναν ότι οι υπέρμαχοι της ιδιωτικότητας αλλά και των ψηφιακών δικαιωμάτων θα στήριζαν έναν νέο νόμο κατά του «revenge porn» και των deepfakes που δημιουργούνται με AI, εκείνοι εκφράζουν ανοιχτά την έντονη ανησυχία τους.

Ο πρόσφατα υπογραφείσας νόμος «Take It Down Act», καθιστά και επίσημα παράνομη ενέργεια τη δημοσίευση μη συναινετικών γυμνών εικόνων «revenge porn», είτε πραγματικών είτε δημιουργημένων με AI, δίνοντας στις πλατφόρμες προθεσμία 48 ωρών για να συμμορφωθούν με το αίτημα αφαίρεσης του θύματος ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες. 

Παρόλο που θεωρείται ευρέως ως μια πολυαναμενόμενη νίκη για τα θύματα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασαφή γλώσσα του νόμου, τα χαλαρά πρότυπα για την επαλήθευση των αιτημάτων και το στενό χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολική παρέμβαση αλά και λογοκρισία νόμιμου περιεχομένου.

Η Ίντια ΜακΚίνι, διευθύντρια ομοσπονδιακών υποθέσεων στην Electronic Frontier Foundation, δήλωσε στο TechCrunch στον απόηχο του νέου νόμου, πως «η διαχείριση περιεχομένου σε μεγάλη κλίμακα είναι ευρέως προβληματική και πάντα καταλήγει σε λογοκρισία σημαντικού και αναγκαίου λόγου».

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν ένα χρόνο, για να καθιερώσουν μια διαδικασία αφαίρεσης μη συναινετικών γυμνών εικόνων. Ο νόμος απαιτεί τα αιτήματα αφαίρεσης να προέρχονται από τα θύματα ή τους εκπροσώπους τους, ωστόσο ζητά μόνο φυσική ή ηλεκτρονική υπογραφή, χωρίς φωτογραφική ταυτότητα ή άλλη μορφή επαλήθευσης. 

Ο νέος νόμος αποσκοπεί στη μείωση των εμποδίων για τα θύματα αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για κατάχρηση

Ο νέος νόμος, πιθανώς αποσκοπεί στη μείωση των εμποδίων για τα θύματα, ωστόσο ενδέχεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για κατάχρηση. «Πραγματικά θέλω να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερα αιτήματα για αφαίρεση εικόνων που απεικονίζουν τις σχέσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, και ακόμη περισσότερα για συναινετικό πορνό», συνέχισε.

Λόγω της ευθύνης που αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες αν δεν αφαιρέσουν μια εικόνα εντός 48 ωρών από την παραλαβή ενός αιτήματος, «η default επιλογή θα είναι να την αφαιρέσουν χωρίς να διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν αν είναι πραγματικά NCII ή αν είναι άλλο είδος προστατευόμενου λόγου, ή αν σχετίζεται με το άτομο που υποβάλλει το αίτημα», συμπλήρωσε η ΜακΚίνι.

Παράλληλα, προβλέπει ότι οι πλατφόρμες θα αρχίσουν να μετριάζουν προληπτικά το περιεχόμενο πριν δημοσιευτεί, ώστε να έχουν λιγότερες παραβάσεις να διαχειριστούν αργότερα. Ήδη πολλές πλατφόρμες χρησιμοποιούν AI για παρακολούθηση επιβλαβούς περιεχομένου.

Οι πλατφόρμες Mastodon και Meta δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον νόμο, αλλά καμία από αυτές δεν απάντησε στα αιτήματα του TechCrunch για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το πώς θα επαληθεύσουν αν το άτομο που υποβάλλει το αίτημα είναι πράγματι θύμα.

Από την άλλη πλευρά η Mastodon, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που φιλοξενεί τον δικό της κεντρικό διακομιστή στον οποίο άλλοι μπορούν να ενταχθούν, δήλωσε στο TechCrunch ότι θα τείνει προς την αφαίρεση αν είναι πολύ δύσκολο να επαληθεύσει το θύμα.

Με πληροφορίες από TechCrunch

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ