BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Ο «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που θα δοκιμαστεί στα ελληνικά σύνορα κατηγορείται ως «ψευδοεπιστήμη»

Ο «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που θα δοκιμαστεί στα ελληνικά σύνορα κατηγορείται ως «ψευδοεπιστήμη» Facebook Twitter
0

O «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά στους συνοριακούς ελέγχους, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμοστεί, δέχεται κριτική από ειδικούς ως «ψευδοεπιστήμη». 

Οι ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούν μια online εφαρμογή όπου θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες του διαβατηρίου τους, την βίζα καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για τα χρήματα που έχουν μαζί τους. 'Ύστερα, με την χρήση κάμερας, θα απαντούν σε έναν ηλεκτρονικό συνοριοφύλακα.

Οι ερωτήσεις θα είναι προσωποποιημένες με κριτήριο το φύλο, την εθνικότητα και την γλώσσα του ταξιδιώτη. Η μοναδική προσέγγιση της «ανίχνευσης εξαπάτησης» αναλύει τις "μικροεκφράσεις" των ταξιδιωτών για να διαπιστώσει εάν ο ερωτώμενος ψεύδεται.

Εκτός από την Ελλάδα το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Λετονίας. 

Έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμύριον ευρώ από την Ε.Ε. αλλά για την ώρα δέχεται σφοδρή κριτική από ειδικούς επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τον Μπρούνο Βερσούερε, που διδάσκει εγκληματολογική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. το σύστημα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. 

«Μη προφορικά στοιχειά, όπως οι"μικροεκφράσεις" δεν μας βοηθούν στο να καταλάβουμε αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι» λέει και προσθέτει: «To σύστημα είναι η ενσάρκωση όλων όσων μπορούν να πάνε στραβά στην ανίχνευση ψεύδους.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν. 

Μόλις αυτά τα συστήματα τεθούν σε εφαρμογή δεν πρόκειται να φύγουν. Το κοινό θα ενημερώνεται μόνιμα για επιτυχίες τους και όχι για ανθρώπους που αδικήθηκαν στον έλεγχο».

Ο Βερσουέρε λέει πως δεν υπάρχει ως τώρα καμία απόδειξη για την υπόθεση πως οι ψεύτες νιώθουν στρεσαρισμένοι και πως αυτό εξωτερικεύεται σε σπασμούς ή ανεπαίσθητες κινήσεις του προσώπου.

Για τον Μπένετ Κλάινμπεγκ, επίκουρο καθηγητή στην επιστήμη των δεδομένων στο University College του Λονδίνου «μπορεί να φτάσουμε στην εφαρμογή ενός ψευδοεπιστημονικού συνοριακού ελέγχου. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία σχεδιάστηκε με σύμπραξη ανάμεσα στην ουγγρική αστυνομία, τις τελωνειακές αρχές της Λετονίας, του πανεπιστημίου Μanchester Metroplitan και του πανεπιστήμιου του Ανόβερου. 

Ανάλογα συστήματα αναπτύσσονται συνεχώς στις ΗΠΑ, όπου η ανίχνευση ψεύδους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν εργαλείο από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Στον υπόλοιπο κόσμο όμως ο σκεπτικισμός για την επιστημονική βάση και την εγκυρότητα της μεθόδου παραμένει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM