Το Πλανητάριο υποδέχεται το θερινό ηλιοστάσιο με «κυνήγι» σκοτεινής ύλης

Το Πλανητάριο υποδέχεται το θερινό ηλιοστάσιο με «κυνήγι» σκοτεινής ύλης Facebook Twitter
0

Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, δύο ημέρες πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο διοργανώνει μία «αστρική» εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. 


Στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί «To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης», μία εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να «οπτικοποιήσει» την σκοτεινή ύλη, που είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από την βαρυτική της επίδραση.


Η παράσταση «ταξιδεύει» το κοινό στον χώρο και στον χρόνο, παρουσιάζοντας την συναρπαστική ιστορία της σκοτεινής ύλης.

Ξεκινώντας από το πώς ενδεχομένως δημιουργήθηκε στις πρώτες στιγμές της εξέλιξης του Σύμπαντος, η παράσταση παρουσιάζει ορισμένες από τις αποδείξεις που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα για την ύπαρξή της, και εστιάζει στις προσπάθειες των επιστημόνων να ταυτοποιήσουν τα σωματίδια που την απαρτίζουν, με πειράματα που διεξάγονται στον Μεγάλο Ανδρονικό Επιταχυντή του Cern, αλλά και με την βοήθεια ανιχνευτών, εγκατεστημένων βαθιά στο υπέδαφος.

Την ιδέα μίας πλανηταριακής παραγωγής με αυτήν την θεματολογία είχε ο Φυσικός του Barkeley Lab, Μichael Barnett, την περίοδο που εργαζόταν στο Cern.


Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης, κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρατήρηση του Δία με τηλεσκόπια


Μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος), θα μας προσφέρουν ένα «ταξίδι» στον έναστρο νυκτερινό ουρανό και θα μας βοηθήσουν να παρατηρήσουμε τον Δία, τον Κρόνο, καθώς και διπλά συστήματα Αστέρων.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ