Υπάρχει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη - Ανακοίνωση από επιστήμονες

Υπάρχει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη - Ανακοίνωση από επιστήμονες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη επιβεβαιώθηκε από μια νέα ανάλυση των δεδομένων του ευρωπαϊκού σκάφους Mars Express, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το αέριο αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη μορφών μικροοργανικής ζωής στον πλανήτη.

Το Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη από τα τέλη του 2003, είχε ήδη εντοπίσει ίχνη μεθανίου στην ατμόσφαιρά του το 2004, χάρη στον υπέρυθρο φασματογράφο PFS.

Όπως το συμπέρασμα αυτό δεν έπεισε πλήρως τους ειδικούς, για τεχνικούς λόγους.

Τον Ιούνιο του 2018 η NASA ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι το ρομπότ Curiosity εντόπισε μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη στις 15 Ιουνίου 2013, κοντά στον κρατήρα Γκάλε.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα προκάλεσαν και πάλι ερωτηματικά, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το μεθάνιο μπορεί να προερχόταν από το ίδιο το ρόβερ, όπως υπενθύμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Τζουράνα, του ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ιταλό ερευνητή κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγει ο φασματογράφος του Mars Express.

«Αναπτύξαμε μια νέα προσέγγιση για να επιλέγουμε, να χειριζόμαστε και να συγκεντρώνουμε τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά τις ασάφειες σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις του PFS», είπε ο Τζουράνα.

Λίγο καιρό μετά την προσεδάφιση του Curiosity στον κρατήρα Γκάλε, το 2012, «αποφάσισα να προχωρήσω στη μακροχρόνια παρατήρηση της ατμόσφαιρας» στην περιοχή αυτή, είπε ο επιστήμονας, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Στις 16 Ιουνίου 2013, μία ημέρα μετά το Curiosity, ο φασματογράφος του Mars Express κατέγραψε επίσης εκπομπή μεθανίου στον κρατήρα.

Το αποτέλεσμα αυτό συνιστά μια ανεξάρτητη επιβεβαίωση των μετρήσεων του Curiosity, επισημαίνεται στη μελέτη.

Η ανακάλυψη μεθανίου (CH4) στον Άρη θεωρείται πολύ σημαντική για τους επιστήμονες γιατί θα μπορούσε να είναι ένδειξη για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής.

Το μεθάνιο θα μπορούσε όμως να είναι το αποτέλεσμα διαφόρων γεωχημικών διεργασιών που δεν σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ότι η ομάδα του Μάρκο Τζουράνα πιστεύει ότι κατάφερε να εντοπίσει την πηγή του μεθανίου, σε ένα ρήγμα στα ανατολικά του κρατήρα Γκάλε.

«Είναι συναρπαστικό και καθόλου αναμενόμενο», είπε ενθουσιασμένος ο Ιταλός ερευνητής.

«Εντοπίσαμε τεκτονικά ρήγματα που ενδέχεται να εκτείνονται κάτω από μια περιοχή καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα πάγου (...) Είναι πιθανόν το μεθάνιο να είναι εγκλωβισμένο στον πάγο και να απελευθερώνεται τυχαία, όταν θραύονται τα ρήγματα», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Ετιόπε, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM