Υγιή τα μωρά που γεννήθηκαν από την πρώτη τράπεζα σπέρματος με δότες θετικούς στον HIV - «Ένα κύμα χαράς»

Υγιή τα μωρά που γεννήθηκαν από την πρώτη τράπεζα σπέρματος με δότες θετικούς στον HIV - «Ένα κύμα χαράς» Facebook Twitter
0

Η Έιμι γεννήθηκε πριν από δέκα μήνες και είναι ένα από τα μωρά που εν αγνοία τους διατηρούν μια παγκόσμια πρωτιά: Γεννήθηκαν από δείγμα τράπεζας σπέρματος με θετικούς στον HIV δότες

Η τράπεζα σπέρματος Sperm Positive ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 2019, σε μια προσπάθεια να μειώσει το στίγμα των θετικών στον HIV ατόμων, αλλά και να ενημερώσει πως με θεραπεία ο ιός ήταν μη ανιχνεύσιμος και μη μεταδοτικός. 


Για πρώτη φορά από τη στιγμή που άνοιξε τις «πόρτες» της, η τράπεζα δρέπει καρπούς. 
 

«Εγώ ήθελα ένα μωρό. Και πλέον έχω το πιο σκανδαλιάρικο, χαρούμενο και αστείο μωρό» παραδέχεται η Ολίβια που, κόντρα στην αμηχανία πολλών, έκανε το μεγάλο βήμα. 

«Όταν διαγνώστηκα θετικός, το 2013, ένιωσα πως αυτό, δεν θα συνέβαινε ποτέ, δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω παιδιά» ομολογεί ο Βίκτορ, ένας από τους δότες της τράπεζας. Ακούγοντας για τη νέα αυτή ιατρική δομή, «είδα μια ευκαιρία, αφενός να δώσω μια δυνατότητα στο ζευγάρι να κάνει παιδιά και να πραγματώσει τα όνειρά του... αφετέρου να αποδείξω στον εαυτό μου με στοιχεία πως πράγματι είναι εφικτό, ανεξαρτήτως της κατάστασης». 

Πλέον, μετά από δύο γεννήσεις μωρών από δικό του δείγμα, εκείνος και ο σύντροφός του αναζητούν παρένθετη μητέρα για να προσπαθήσουν να κάνουν το δικό τους παιδί. 


Η online τράπεζα σπέρματος που στήθηκε με τη συνεργασία του Ιδρύματος για το ΑΙDS της Νέας Ζηλανδίας και των οργανώσεων   Positive Woman Inc και Body Positive, ταιριάζει τους επίδοξους γονείς με τους δότες

Όπως αναφέρει η Τζέιν Μπρούνινγκ, από την πρώτη στιγμή, δύο χρόνια πριν, η οργάνωση «έχει κατακλυστεί από πλήθος αιτήσεων ανθρώπων που θέλουν να μάθουν περισσότερα». 


Ξεκινώντας αρχικά ως πρότζεκτ ευαισθητοποίησης, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να διαδώσει το μήνυμα «μη ανιχνεύσιμο=μη μεταδιδόμενο», πως δηλαδή καθώς η θεραπεία για τον ΗΙV μειώνει τα ιικά επίπεδα στο αίμα σε σημείο μη ανιχνεύσιμο, τα θετικά άτομα δεν κινδυνεύουν πλέον να μεταδόσουν σε υγιείς συντρόφους. 


Το εύρημα αυτό «εμφανίζεται ξανά και ξανά τα τελευταία δέκα χρόνια» εξηγεί ο δρ Μαρκ Τόμας, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ. 

Τρεις μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμες και διεθνείς έρευνες καταγράφουν περίπου 3.000 σεξουαλικά ενεργά ζευγάρια (εκ των οποίων ο ένας σύντροφος είναι θετικός στον HIV) που δεν παίρνουν προφυλάξεις και δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε μία περίπτωση μετάδοσης όταν ο άνδρας λαμβάνει κατασταλτική αγωγή. 


Παρότι πολλές χώρες διατηρούν επιφυλάξεις για την αναπαραγωγική δυνατότητα υγιών μωρών από άτομα θετικά στον HIV, ο Τόμας επιμένει πως δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένη περίπτωση θετικού μωρού που έχει μολυνθεί μέσω του σπέρματος και γεννηθεί από αρνητική στον ιό μητέρα. 


Ο ίδιος λέει πως, παρότι η ρηξικέλευθη αυτή τράπεζα σπέρματος έχει γίνει είδηση σε όλο τον κόσμο, τα άτομα που διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό εξακολουθούν να βιώνουν το στίγμα και τις διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, τις υγειονομικές δομές ακόμη και στην οικογένειά τους. 

«Φοβάμαι την απόρριψη» παραδέχεται ο Βίκτορ. Όμως, τα υγιή και χαρούμενα παιδιά που γεννήθηκαν με τη δική του συμβολή, τού δίνουν δύναμη. Στην είδηση πως άλλο ένα μωρό γεννήθηκε υγιές, λέει πως ένιωσε ένα «κύμα χαράς». «Ήταν τόση η ευτυχία να βλέπω κάτι που ποτέ δεν διανοήθηκα πως θα ήταν εφικτό... Να βλέπω και να ακούω πόση χαρά έφερε με τη βοήθειά μου στο ζευγάρι το νέο αυτό μικροσκοπικό πλάσμα. Πανέμορφο, πραγματικά...»

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ