Σε μία κίνηση χωρίς προηγούμενο, το WhatsApp μήνυσε μια εταιρεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης από το Ισραήλ για κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος εκατό και πλέον ακαδημαϊκών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δικηγόρων. 

 

Η εταιρεία κατέθεσε μήνυση σε βάρος της NSO Group, κατηγορώντας την για μυστικές, ηλεκτρονικές επιθέσεις ακριβείας σε βάρος χρηστών της εφαρμογής, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστικό και «αναμφισβήτητο μοτίβο» κακόβουλων επιθέσεων που παραβιάζουν τους αμερικανικούς νόμους.  

 

Οι υπεύθυνοι του WhatsApp εκτιμούν ότι η τεχνολογία διαθέτει προς πώληση η NSO χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει τα κινητά τηλέφωνα περίπου 1.400 χρηστών της εφαρμογής, σε 20 διαφορετικές χώρες, για μία περίοδο δύο εβδομάδων - από τα τέλη του περασμένου Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. 

 

Σε αυτό το φαινομενικά μικρό χρονικό παράθυρο, κορυφαίοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστοί δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και όχι μόνο, δέχτηκαν σειρά κυβερνοεπιθέσεων στα smartphone τους. Στόχοι φαίνεται πως έγιναν και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και δικηγόροι. 

 

Από την πλευρά του, ο όμιλος της NSO διαψεύδει όλες τις κατηγορίες και σημειώνει ότι θα τις αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. «Ο μοναδικός σκοπός της NSO είναι να παρέχει τεχνολογία σε κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να τους βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της σοβαρής εγκληματικότητας. Η τεχνολογία μας δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων. Βοήθησε να σωθούν χιλιάδες ζωές τα τελευταία χρόνια».

 

Όμως στο WhatsApp πιστεύουν ότι μία σειρά γυναικών που έγιναν στόχοι διαδικτυακής βίας, καθώς και άτομα που αντιμετώπισαν ακόμα και απόπειρες δολοφονίας, συνδέονται με τις επιθέσεις που στελέχη τους αποδίδουν στην NSO Group. Η μήνυση κατατέθηκε την Τρίτη, με την εταιρεία να απαιτεί δικαστική εντολή για τον οριστικό αποκλεισμό της ισραηλινής εταιρείας από τα πληροφοριακά συστήματα του WhatsApp και του «μητρικού» ομίλου του Facebook. 

 

Στο σκεπτικό του αιτήματος, οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι η NSO διέπραξε ηλεκτρονική απάτη, χακάροντας συστήματα ιδιοκτησίας του Facebook. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που πάροχος υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων λαμβάνει νομικά μέτρα σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου», σημείωσε εκπρόσωπος του WhatsApp. «Στην αναφορά μας εξηγούμε πώς η NSO εξαπέλυσε την επίθεση, συμπεριλαμβάνοντας την επιβεβαίωση υπαλλήλου της NSO, σύμφωνα με τον οποίο τα μέτρα που πήραμε για την αποκατάσταση του συστήματος ήταν αποτελεσματικά». 

 

Το WhatsApp ανακοίνωσε πως συνεργάστηκε με την ακαδημαϊκή ερευνητική ομάδα Citizen Lab, για να ταυτοποιήσει τα θύματα των επιθέσεων και το είδος του λογισμικού και της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον τους. Ο ερευνητής John Scott-Railton σχολίασε ότι η αντίδραση του WhatsApp είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας «προηγούμενο» για μελλοντικές υποθέσεις.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr