Εάν χρησιμοποιείς online πλατφόρμες μεταφοράς αρχείων όπως το WeTransfer, ίσως πρέπει να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στα ψιλά γράμματα.
Μια νέα ενημέρωση στους όρους&προϋποθέσεις του WeTransfer προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το έργο των καλλιτεχνών, σχεδιαστών, φωτογράφων και ψηφιακών δημιουργών. Στην ουσία, οι νέοι όροι εισάγουν αθόρυβα μια ευρεία και εκτεταμένη άδεια χρήσης που δίνει στο WeTransfer σαρωτικά δικαιώματα πάνω στο εκάστοτε περιεχόμενο που διαμοιράζεται.
Σύμφωνα με αυτή την ενημερωμένη πολιτική, οι χρήστες συμφωνούν να δώσουν στο WeTransfer άδεια για να χρησιμοποιεί, αντιγράφει, τροποποιεί, διανέμει, προβάλλει, και ακόμα και να εμπορευματοποιεί το περιεχόμενο που κάποιος ανεβάζει στην εφαρμογή.
Με απλά λόγια: μόλις ανέβουν τα αρχεία, το WeTransfer μπορεί νομικά να επαναχρησιμοποιήσει, επεξεργαστεί ή βγάλει χρήματα από την εκάστοτε δουλειά του δημιουργού, χωρίς να τον ενημερώσει.
Η ρήτρα δεν περιορίζεται μόνο σε εσωτερική χρήση. Το WeTransfer δίνει στον εαυτό του και το δικαίωμα να παραχωρεί υπο-άδειες για το περιεχόμενο, που σημαίνει ότι μπορεί να κοινοποιηθεί σε τρίτες εταιρείες - συνεργάτες, θυγατρικές ή προμηθευτές - για δική τους χρήση.
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση των αρχείων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, την ανάπτυξη εμπορικών εργαλείων ή τη δημιουργία παράγωγων έργων.
Αυτή η αλλαγή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε τεράστια σύνολα δεδομένων που προέρχονται από τη δουλειά καλλιτεχνών, συχνά χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.
Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί χρήστες μπορεί να μην γνωρίζουν πλήρως σε τι συμφωνούν. Οι όροι συνήθως είναι θαμμένοι σε νομική ορολογία ή συνδεδεμένοι μέσω ενός κουμπιού που οι περισσότεροι πατούν χωρίς να διαβάσουν.
Για τους επαγγελματίες δημιουργούς που βασίζονται σε εργαλεία όπως το WeTransfer για να στέλνουν αρχεία γρήγορα, η επιλογή μοιάζει αναγκαστική: είτε συμφωνείς με όρους που υπονομεύουν τα δικαιώματά σου, είτε βρίσκεις άλλη λύση.
Οι συνέπειες είναι τεράστιες. Το αρχικό έργο του δημιουργού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα σύστημα εκμάθησης μηχανής που εκπαιδεύει μια τεχνητή νοημοσύνη να αναπαράγει το ίδιο στυλ. Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάσεις δεδομένων stock ή σε διαφημιστικά υλικά. Τα προσωπικά βίντεο ή η μουσική θα μπορούσαν να δειγματιστούν, να επανερμηνευτούν και να αξιοποιηθούν εμπορικά - όλα αυτά χωρίς να το γνωρίζει ο δημιουργός.
Το χειρότερο είναι πως αυτό δεν αλλάζει ακόμη και αν διαγραφεί το περιεχόμενο ή ο εκάστοτε δημιουργός σταματήσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.
Με πληροφορίες από afropunk.com