Μια πρωτοποριακή κατασκευή με οικολογικό χαρακτήρα δημιουργήθηκε από ομάδα κατασκευαστών στην Τσεχία που χρησιμοποίησε την τρισδιάστατη εκτύπωση.

 

Το εν λόγω projekt ονομάζεται prvok, και δεν είναι μόνο ένα απλό σπίτι που φτιάχτηκε από 3D εκτυπωτή στην Τσεχία, αλλά επιπλέει και στο νερό αν χρειαστεί. Αυτό το είδος «κατοικίας» μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μόλις 48 ώρες, εξοικονομώντας έως και 50%  από το κόστος κατασκευής.

 

Τσεχία: 3D εκτυπωτής φτιάχνει πλωτό, οικολογικό σπίτι σε 48 ώρες

 

Το σημαντικό είναι ότι μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και τα απόβλητα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατασκευή ενσωματώνει οικολογικές τεχνολογίες κάνοντάς το σπίτι εν μέρει αυτόνομο. 

 

Τσεχία: 3D εκτυπωτής φτιάχνει πλωτό, οικολογικό σπίτι σε 48 ώρες

 

Προϊόν συνεργασίας του γλύπτη michal trpak και της κατασκευαστικής ομάδας stavebni sporitelna ceske sporitelny, το prοject prvok είναι ένα τρισδιάστατο πλωτό σπίτι που ταιριάζει και στην πόλη. Το εμβαδόν του είναι 43 τετραγωνικά και στεγάζει τρία δωμάτια: ένα μπάνιο, ένα σαλόνι με κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο. Οι μελλοντικοί ένοικοι θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις οικολογικές τεχνολογίες του σπιτιού, όπως το ντους επανακυκλοφορίας, την «πράσινη» στέγη καθώς και δεξαμενές πόσιμου νερού, και διαχείρισης λυμάτων.

 

Τσεχία: 3D εκτυπωτής φτιάχνει πλωτό, οικολογικό σπίτι σε 48 ώρες

 

Το πλωτό σπίτι κατασκευάστηκε επτά φορές πιο γρήγορα από τα συμβατικά σπίτια, ενώ εκτυπώνεται από ειδικό ρομπότ. Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ότι υπάρχουν λιγότερα απορρίμματα κατά την κατασκευή, αλλά και ότι η διαδικασία παράγει έως και 20% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το κύριο υλικό είναι ένα ειδικά αναπτυγμένο μείγμα σκυροδέματος - εμπλουτισμένο με ίνες νανο-πολυπροπυλενίου.

 

Το πλήρες έργο του projext αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες περίπου.