Τι ισχύει για τον κορωνοϊό και τα έμβρυα - Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα

Τι ισχύει για τον κορωνοϊό και τα έμβρυα - Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
pixabay
0

Τι συμβαίνει με την ενδομήτρια μετάδοση του νέου κορωνοϊού από την μητέρα στο έμβρυο; 

Πρόσφατα ευρήματα που προέκυψαν στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ από τη μελέτη πλακούντων κυήσεων μητέρων που είχαν λοίμωξη COVID-19 διαφωτίζουν τους πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους ο νέος κορωνοϊός μπορεί να βλάψει το κύημα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συν-νοσηρότητας.

Τα ευρήματα από την πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα παθολογοανατομικής εξέτασης εμβρύου μετά από ενδομήτριο θάνατο σε περίπτωση εγκυμοσύνης μητέρας που έπασχε από λοίμωξη COVID-19, θα ανακοινωθούν αναλυτικά στον κύκλο σεμιναρίων "ΑΤΤΙΚΟΡΑΜΑ στη Μαιευτική και Γυναικολογία 2021- Ένας χρόνος COVID-19", που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο.

 Διοργανωτής είναι η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας σε συνεργασία με την Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ. 

Το έργο της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Η Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Αττικό Νοσοκομείο, αντιμετώπισε 76 περιστατικά εγκύων με λοίμωξη COVID-19 στα διάφορα τρίμηνα της κύησης. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς 72 έγκυες και 4 λεχωίδες. Τα 59 από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν κυήσεις 3ου τριμήνου, 3 κυήσεις 2ου τριμήνου και 10 κυήσεις 1ου τριμήνου. Διεκπεραιώθηκαν συνολικά 40 τοκετοί.

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία, 43 από τις γυναίκες που προσήλθαν ή παραπέμφθηκαν με λοίμωξη COVID-19 στην κύηση, ήταν ασυμπτωματικές ή με πολύ ήπια συμπτωματολογία, 18 εμφάνιζαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη και 15 είχαν σοβαρού βαθμού πνευμονία και αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο. Λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων, διακομίστηκαν στη ΜΕΘ και τελικά διασωληνώθηκαν 6 γυναίκες. Από αυτές, 5 ήταν λεχωίδες και μία έγκυος 28 εβδομάδων που διασωληνώθηκε αρχικά, λόγω ραγδαίας επιδείνωσης και γέννησε 3 ημέρες μετά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM