Θοδωρής Τζανέτος: Ο Έλληνας που έφτιαξε το ελικόπτερο της NASA για την ιστορική πτήση στον Άρη

Θοδωρής Τζανέτος: Τι λέει ο Έλληνας που έφτιαξε το ελικόπτερο της NASA για την ιστορική πτήση στον Άρη Facebook Twitter
NASA/JPL-Caltech
0

Για τις προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανθρωπότητα από την αποστολή του ρόβερ Perseverance της NASA που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη, μίλησε ο Ελληνοαμερικανός αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου Ingenuity, Θοδωρής Τζανέτος.

Τα πάντα είναι έτοιμα στη NASA για την πρώτη πτήση του μικρού ελικοπτέρου «Ευφυΐα» (Ingenuity), το οποίο έφτασε στον Άρη τον Φεβρουάριο, προσδεδεμένο στο όχημα «Επιμονή» (Perseverance).


Πρόκειται για μια ιστορική αποστολή, που ανοίγει το δρόμο για την μελλοντική εξερεύνηση του «κόκκινου πλανήτη» και στη NASA τη συγκρίνουν με την πτήση των αδελφών Ράιτ.

Η «Ευφυΐα» θα σηκωθεί λίγα μέτρα από την επιφάνεια του Άρη, όπου θα παραμείνει για μερικά δευτερόλεπτα βγάζοντας φωτογραφίες. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις πτήσεις σε διάστημα ενός μηνός και κάθε φορά θα πηγαίνει ψηλότερα και για μεγαλύτερη διάρκεια.

«Βασικός στόχος να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη»

«Ο βασικός στόχος της “Ευφυΐας” είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση, όπως έκαναν οι αδελφοί Ράιτ με την πρώτη πτήση τους εδώ στη Γη, που άνοιξε το δρόμο και οδήγησε στην αεροναυτική έκρηξη που ακολούθησε. Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο στον Άρη, να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για κάθε μορφή μελλοντικής εξερεύνησης στον Άρη, για μελλοντικές ανθρώπινες εξερευνήσεις. Όλα ξεκινούν με αυτή την πρώτη πτήση, πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι δυνατή αυτή η πτήση, να αποδείξουμε ότι μπορούμε» λέει ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Αναφερόμενος στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με αυτό το εγχείρημα δήλωσε πως «είναι ο ίδιος ο Άρης. Η ατμόσφαιρά του είναι πολύ αραιή, έχει το 1% της πυκνότητας της Γης και γι αυτό το ελικόπτερο πρέπει να είναι πολύ πολύ ελαφρύ, 1,8 κιλά είναι ολόκληρο το ελικόπτερο, συνεπώς είναι εξαιρετικά ελαφρύ» Επίσης ανέφερε ότι οι έλικες πρέπει να γυρίζουν πολύ πολύ γρήγορα. «Οι έλικες της «Ευφυΐας» γυρίζουν με 2.500 στροφές το λεπτό, μόνο και μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί από το έδαφος».

Θοδωρής Τζανέτος: Τι λέει ο Έλληνας που έφτιαξε το ελικόπτερο της NASA για την ιστορική πτήση στον Άρη Facebook Twitter
NASA/JPL-Caltech


«Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν δυσκολίες μηχανολογικού χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με τις θερμοκρασίες στον Άρη. Ο Άρης είναι ένας εξαιρετικά παγωμένος πλανήτης και γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή το όχημά μας είναι απομονωμένο πρέπει να καταναλώνει την ενέργεια από τις δικές του μπαταρίες για να κρατηθεί ζεστό μέσα στην νύχτα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παγώσει», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Το ''μωρό'' είναι τελείως μόνο του»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο, η τρίτη δυσκολία έχει να κάνει με την αυτονομία του οχήματος. «Επειδή ο Άρης είναι τόσο μακριά δεν μπορούμε να το τηλεκατευθύνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε έναν άνθρωπο σε ένα σύστημα υπολογιστή στη Γη να βλέπει ποια προβλήματα προκύπτουν και να τα αντιμετωπίζει. Το “μωρό” είναι τελείως μόνο του».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM
Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Τech & Science / Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ωφέλη της

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν τη διατροφή MIND παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
LIFO NEWSROOM