Τα μυστικά του ρωμαϊκού τσιμέντου: Ανακαλύφθηκε αρχαίο εργοτάξιο στην Πομπηία

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ρωμαϊκό εργοτάξιο στην Πομπηία Facebook Twitter
Τούβλα και κεραμίδια που βρέθηκαν σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό εργοτάξιο στην Πομπηία (φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)
0

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν ασυνήθιστο θησαυρό που ήταν θαμμένος για σχεδόν 2.000 χρόνια, στην Πομπηία, κάτω από τη στάχτη και τα συντρίμμια που έπεσαν βροχή από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.

Στα δωμάτια μιας αρχαίας κατοικίας στην Πομπηία, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα εργοτάξιο, σε άριστη κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει εργαλεία, αχρησιμοποίητα πλακάκια, τούβλα λαξευμένα από ηφαιστειακό υλικό που ονομάζεται τόφφος και σωρούς ασβέστη για την ανάμειξη του αρχαίου ρωμαϊκού σκυροδέματος.

Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να φαίνεται κάπως κοσμική, αλλά η ανακάλυψη μας δίνει μια εικόνα του πώς οι Αρχαίοι Ρωμαίοι κατασκεύασαν τα κτίρια στα οποία ζούσαν. Και αποκαλύπτει επίσης κάποιες νέες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές κατασκευής που παρήγαγαν κτίρια που σώζονται ακόμη, χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ρωμαϊκό εργοτάξιο στην Πομπηία Facebook Twitter
Σωροί ασβέστη. (φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή IX , μια σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη περιοχή, ακολουθούν προηγούμενες ανασκαφές μιας άλλης, παρακείμενης περιοχής , της περιοχής V , και γεννήθηκαν από την ανάγκη σταθεροποίησης τοίχων από εκρηκτικό υλικό στις παρυφές των τοποθεσιών εκσκαφής «που διακρίνονται επικίνδυνα πάνω από το ανασκαμμένες περιοχές», λέει ο Μάσιμο Οσάνα, Γενικός Διευθυντής Μουσείων της Ιταλίας.

Οι ιστορικοί και οι επιστήμονες είναι γοητευμένοι από το πώς ζούσαν και καινοτομούσαν οι αρχαίοι άνθρωποι, αλλά πολλές από αυτές τις πληροφορίες χάνονται στο χρόνο. Έχουμε ερείπια που αντηχούν, αντικείμενα και θραύσματα αντικειμένων, οστά και, αν είμαστε τυχεροί, γραπτά αρχεία. Αλλά η Πομπηία είναι ένα εντελώς άλλο βασίλειο.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ρωμαϊκό εργοτάξιο στην Πομπηία Facebook Twitter
Μερικά από τα οικοδομικά υλικά (φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)

Αυτό που συνέβη στους κατοίκους της Πομπηίας ήταν μια τρομακτική τραγωδία, αλλά όταν η καμένη ηφαιστειακή τέφρα έθαψε την πόλη το 79 Κ.Χ., τη διατήρησε, μια στιγμή στο χρόνο παγωμένη για τις επόμενες χιλιετίες. Οι ανασκαφικές εργασίες είναι επίπονες και συνεχείς, αλλά σταδιακά αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης.

Το εργοτάξιο αποκαλύφθηκε σε ένα σπίτι του οποίου η συνεχιζόμενη ανασκαφή είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι ανήκε σε αρτοποιό, με μεγάλο φούρνο. Ένα έργο τέχνης που απεικονίζει ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, καθώς και εκλογικά μανιφέστα που αποκαλύπτουν την υποστήριξη ενός πολιτικού που ονομάζεται Aulus Rustius Verus, έχουν επίσης βρεθεί στο σπίτι. Και τρία θύματα της Πομπηίας –δύο γυναίκες και ένα αγόρι– βρέθηκαν κοντά στον φούρνο.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ρωμαϊκό εργοτάξιο στην Πομπηία Facebook Twitter
Σημάδια της κάσας της πόρτας(φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)

Τέλος, η ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει τη μέθοδο ανάμειξης του ρωμαϊκού σκυροδέματος που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι. Προηγουμένως, είχε θεωρηθεί ότι ο ασβέστης αναμειγνύονταν με νερό πριν προστεθεί σε ξηρή άμμο γνωστή ως ποζολάνη για την παραγωγή σκυροδέματος. Μέσω ανάλυσης και πειραματισμού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα: Αντίθετα, ο ξηρός ασβέστης και η ξηρή ποζολάνη αναμειγνύονται μαζί με ζεστό νερό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί ένα πολύ ανθεκτικό, γρήγορα πήσιμο και αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα. Τα υλικά που βρέθηκαν στο πρόσφατα αποκαλυφθέν εργοτάξιο επιβεβαιώνουν αυτή τη μέθοδο, λένε οι αρχαιολόγοι.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM