Τα μωρά του Σαββατοκύριακου είναι πιο επιρρεπή σε επιπλοκές

Τα μωρά του Σαββατοκύριακου είναι πιο επιρρεπή σε επιπλοκές Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι τοκετοί που γίνονται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές τόσο για τις μητέρες, όσο και τα μωρά τους, ενώ τα τελευταία αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Γουίλιαμ Πάλμερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια τοκετούς, που πραγματοποιήθηκαν σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας στη διάρκεια δύο ετών.

Οι περισσότερες γεννήσεις γίνονται τις Πέμπτες και οι λιγότερες τις Κυριακές. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι κίνδυνοι για την μητέρα και το παιδί ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα της εβδομάδας.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μωρών -είτε κατά τη γέννα, είτε μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση- καταγράφεται τα σαββατοκύριακα (7,3 ανά 1.000), ενώ το μικρότερο τις Τρίτες. Τις καθημερινές το μέσο ποσοστό θανάτων είναι 6,5 ανά 1.000.
Επίσης, οι έγκυες που κάνουν εισαγωγή μέσα στο σαββατοκύριακο, εμφανίζουν ελαφρώς περισσότερες επιπλοκές λόγω λοιμώξεων (8,7 ανά 1.000), σε σχέση με όσες εισάγονται τις καθημερινές (8,2 ανά 1.000).

Ακόμη, ο τραυματισμός του μωρού κατά τον τοκετό είναι κάπως συχνότερος, όταν η γέννα γίνεται τα σαββατοκύριακα (15,3 ανά 1.000), από ό,τι τις καθημερινές (14,5 ανά 1.000). Οι λιγότεροι τραυματισμοί γίνονται τις Τετάρτες.

Οι ερευνητές δήλωσαν άγνοια για το τι προκαλεί αυτές τις διαφορές μέσα στην εβδομάδα και διευκρίνισαν ότι δεν φαίνεται να οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού τα σαββατοκύριακα. Εισηγούνται περαιτέρω μελέτη του ζητήματος, ώστε, αν είναι δυνατό, να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την καλύτερη προστασία των εγκύων και των μωρών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο τα σαββατοκύριακα, σε σχέση με όσους κάνουν εισαγωγή της καθημερινές. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μαιευτήρια - τουλάχιστον στα βρετανικά.





0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM