Τα μικροπλαστικά μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία στους εγκεφάλους των ποντικιών

Τα μικροπλαστικά μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία στους εγκεφάλους των ποντικιών Facebook Twitter
0

Τα μικροπλαστικά μπορούν να κινηθούν στον εγκέφαλο των ποντικιών και να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, μιμούμενα ουσιαστικά τους θρόμβους αίματος που θα μπορούσαν δυνητικά να αποβούν μοιραίοι ή να διαταράξουν με άλλο τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Αυτή η αποκάλυψη προσφέρει ένα πρίσμα μέσα από τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε τις τοξικολογικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών που εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος» έγραψαν οι συγγραφείς της επιστημονικής μελέτης.

Η μελέτη στα ποντίκια - Αποφράξεις στα αιμοφόρα αγγεία

Οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια νερό με μικροσκοπικά κομμάτια φθορίζοντος πολυστυρενίου - ένα κοινό πλαστικό, που συναντάται συχνά. Στην πορεία, χρησιμοποίησαν μικροσκοπία δύο φωτονίων, για να παρακολουθήσουν πώς αυτά τα σωματίδια κινήθηκαν μέσα στον εγκέφαλο. Μέσα σε λίγες ώρες, τα μικροπλαστικά άρχισαν να εμφανίζονται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Τα μικροπλαστικά φαίνεται ότι απορροφήθηκαν από τα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα οποία άλλαξαν σχήμα. Όταν αυτά τα κύτταρα «ταξίδεψαν» σε στενότερα αγγεία του εγκεφάλου, σε ορισμένες φάσεις, κόλλησαν εκεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί το φαινόμενο της «καραμπόλας», κατά το οποίο, περισσότερα κύτταρα συγκεντρώνονταν πίσω από το εμπόδιο, κωλύοντας τη ροή του αίματος.

Ανάμεσα στις επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στη συμπεριφορά των ποντικιών, ήταν, ότι τα εκτεθειμένα ποντίκια:

  • κινούνταν πιο αργά και για μικρότερες αποστάσεις. 
  • τα πήγαν χειρότερα σε ένα τεστ λαβύρινθου που αξιολογεί τη μνήμη

Επιπτώσεις στον άνθρωπο

Τονίζοντας, πως δεν είναι βέβαιο, ότι το ίδιο συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο (λόγω διαφορών στα αιμοφόρα αγγεία), η έρευνα υποδηλώνει σοβαρούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία. Ακόμη, υπενθυμίζεται στην έκθεση, πως τα μικροπλαστικά συνδέονται ήδη με αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον.

Το συμπέρασμα των ερευνητών, είναι πως τα μικροπλαστικά, τα οποία υπάρχουν παντού -από το νερό και το φαγητό μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε- μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στον εγκέφαλο. Σε εκείνο το σημείο, δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν απόφραξη αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τη ροή του αίματος και πιθανώς επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ανάγκη για περισσότερη έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως το εύρος των επιπτώσεων στον άνθρωπο, είναι κρίσιμη.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM