Τα δείγματα από τον αστεροειδή άφησαν «άφωνο» Ιάπωνα επιστήμονα

Τα δείγματα από τον αστεροειδή άφησαν «άφωνο» Ιάπωνα επιστήμονα Facebook Twitter
Η κάψουλα προσγειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αυστραλία (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν πόση σκόνη αστεροειδούς ήταν μέσα στην κάψουλα που «έστειλε» στη Γη το διαστημικό σκάφος Hayabusa-2.

Το γιαπωνέζικο σκάφος συγκέντρωσε σκόνη και άλλα δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu, σε απόσταση περίπου 300 εκατ. χιλιομέτρων, στις δύο φάσεις της εξαετούς αποστολής του.

Πριν από μερικές ημέρες, η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα αποκολλήθηκε από το Hayabusa-2 και προσγειώθηκε στην Αυστραλία, από όπου μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία.

Την Τρίτη, οι επιστήμονες της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (Jaxa) αφαίρεσαν τις βίδες στο εσωτερικό δοχείο, έχοντας ήδη βρει μικρή ποσότητα σκόνης από τον αστεροειδή στο εξωτερικό περίβλημα.

«Όταν το ανοίξαμε, έμεινα άφωνος. Ήταν περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε και υπήρχε τέτοια ποσότητα, που ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος», δήλωσε ο Χιροτάκα Σαγουάντα, επιστήμονας της Jaxa. «Δεν ήταν μόνο λεπτά σωματίδια, όπως σκόνη, αλλά και άφθονα δείγματα αρκετών χιλιοστών», σημείωσε.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το υλικό θα ρίξει φως στη δημιουργία του σύμπαντος και ίσως να προσφέρει στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλύψει αν ο υλικό είναι ίσο- ή ίσως και μεγαλύτερο- των 0,1 γραμμαρίων που ήλπιζαν να ανακαλύψουν.

Πάντως o Σεϊτσίρο Γουατανάμπε, επιστήμονας του πρότζεκτ Hayabusa και καθηγητής του πανεπιστημίου Nagoya δήλωσε ενθουσιασμένος. «Υπάρχουν πολλά δείγματα και φαίνεται ότι περιέχουν άφθονη οργανική ύλη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οπότε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πολλά πράγματα για το πώς οι οργανικές ουσίες αναπτύχθηκαν στο μητρικό σώμα του Ryugu».

Τα μισά από τα δείγματα θα τα μοιραστούν η Jaxa, η NASA και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Τα υπόλοιπα θα κρατηθούν για μελλοντικές μελέτες, καθώς γίνεται πρόοδος στην αναλυτική τεχνολογία. Όμως, η δουλειά του διαστημικού σκάφους δεν έχει τελειώσει, αφού ξεκίνησε μία νέα αποστολή, με στόχο δύο νέους αστεροειδείς.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM