Τα δείγματα από τον αστεροειδή άφησαν «άφωνο» Ιάπωνα επιστήμονα

Τα δείγματα από τον αστεροειδή άφησαν «άφωνο» Ιάπωνα επιστήμονα Facebook Twitter
Η κάψουλα προσγειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αυστραλία (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν πόση σκόνη αστεροειδούς ήταν μέσα στην κάψουλα που «έστειλε» στη Γη το διαστημικό σκάφος Hayabusa-2.

Το γιαπωνέζικο σκάφος συγκέντρωσε σκόνη και άλλα δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu, σε απόσταση περίπου 300 εκατ. χιλιομέτρων, στις δύο φάσεις της εξαετούς αποστολής του.

Πριν από μερικές ημέρες, η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα αποκολλήθηκε από το Hayabusa-2 και προσγειώθηκε στην Αυστραλία, από όπου μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία.

Την Τρίτη, οι επιστήμονες της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (Jaxa) αφαίρεσαν τις βίδες στο εσωτερικό δοχείο, έχοντας ήδη βρει μικρή ποσότητα σκόνης από τον αστεροειδή στο εξωτερικό περίβλημα.

«Όταν το ανοίξαμε, έμεινα άφωνος. Ήταν περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε και υπήρχε τέτοια ποσότητα, που ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος», δήλωσε ο Χιροτάκα Σαγουάντα, επιστήμονας της Jaxa. «Δεν ήταν μόνο λεπτά σωματίδια, όπως σκόνη, αλλά και άφθονα δείγματα αρκετών χιλιοστών», σημείωσε.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το υλικό θα ρίξει φως στη δημιουργία του σύμπαντος και ίσως να προσφέρει στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλύψει αν ο υλικό είναι ίσο- ή ίσως και μεγαλύτερο- των 0,1 γραμμαρίων που ήλπιζαν να ανακαλύψουν.

Πάντως o Σεϊτσίρο Γουατανάμπε, επιστήμονας του πρότζεκτ Hayabusa και καθηγητής του πανεπιστημίου Nagoya δήλωσε ενθουσιασμένος. «Υπάρχουν πολλά δείγματα και φαίνεται ότι περιέχουν άφθονη οργανική ύλη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οπότε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πολλά πράγματα για το πώς οι οργανικές ουσίες αναπτύχθηκαν στο μητρικό σώμα του Ryugu».

Τα μισά από τα δείγματα θα τα μοιραστούν η Jaxa, η NASA και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Τα υπόλοιπα θα κρατηθούν για μελλοντικές μελέτες, καθώς γίνεται πρόοδος στην αναλυτική τεχνολογία. Όμως, η δουλειά του διαστημικού σκάφους δεν έχει τελειώσει, αφού ξεκίνησε μία νέα αποστολή, με στόχο δύο νέους αστεροειδείς.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM