Σε συναγερμό τέθηκε η Google μετά την υπογραφή διατάγματος από τον  Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες,. Η Google ανακάλεσε το προσωπικό της που βρίσκεται εκτός ΗΠΑ και ζήτησε από όλους να επιστρέψουν εσπευσμένα προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου τους στη χώρα.

 

Η Google δήλωσε στο BBC ότι ανησυχεί πως το διάταγμα θα μπορούσε να «μπλοκάρει» την είσοδο ταλαντούχων ανθρώπων στις ΗΠΑ. 


Οι νέοι περιορισμοί θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εταιρείες τεχνολογίας που προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό από όλο τον κόσμο κάνοντας χρήση των ειδικών θεωρήσεων εισόδου H1-B.


Έχουν ήδη υπάρξει αναφορές κατόχων «πράσινης κάρτας», οι οποίοι επιτρέπεται να εργάζονται στις ΗΠΑ, των οποίων εμποδίστηκε η επιβίβαση σε πτήσεις. Ωστόσο, οι πράσινες κάρτες που δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ.

 

Οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλλονται στους κατόχους διαβατηρίων από επτά μουσουλμανικές χώρες θα μπορούσαν να βλάψουν τον πιο σημαντικό και κερδοφόρο τομέα της Αμερικής: την τεχνολογία.


Η Google έχει ανακαλέσει περίπου 100 υπαλλήλους της που θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Την ίδια ώρα, και η Microsoft έχει προειδοποιήσει τους μετόχους της ότι τα μέτρα για τη μετανάστευση θα μπορούσαν να έχει σημαντική επίδραση στις δραστηριότητές της.


Ο τομέας της τεχνολογίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από εξειδικευμένο και καλά αμειβόμενο προσωπικό από το εξωτερικό το οποίο εξαρτάται από τις θεωρήσεις H1-B.