Σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και του βασιλιά Αρθούρου βρέθηκαν σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα

Σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και του βασιλιά Αρθούρου βρέθηκαν σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα Facebook Twitter
φωτ.: Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
0

Ένα σπάνιο απόσπασμα χειρογράφου του 13ου αιώνα που περιγράφει περιπέτειες του Μέρλιν και του βασιλιά Αρθούρου, εντοπίστηκε τυχαία μέσα στη βιβλιοδεσία ενός αρχειακού βιβλίου του 16ου αιώνα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Πρόκειται για τμήμα της Suite Vulgate du Merlin, συνέχειας του γνωστού κύκλου του Lancelot-Grail, ενός από τα πιο δημοφιλή μεσαιωνικά έργα.

Το χειρόγραφο χρονολογείται μεταξύ 1275 και 1315, αλλά επέζησε επειδή επαναχρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο για ένα βιβλίο με κτηματολογικά έγγραφα του Huntingfield Manor, ιδιοκτησίας της οικογένειας Vanneck. Λόγω της παράξενης αυτής βιβλιοδεσίας, το κείμενο παρέμενε κυριολεκτικά «ραμμένο» και αόρατο για αιώνες.

Ψηφιακή μαγεία για την ανάγνωση του χειρογράφου για τον Μέρλιν και τον βασιλιά Αρθούρο

Μια πρωτοποριακή ερευνητική συνεργασία στο Κέιμπριτζ, με τη συμβολή του Cultural Heritage Imaging Laboratory (CHIL) και με την υποστήριξη του Cambridge Digital Humanities, επέτρεψε την ανάγνωση και ψηφιοποίηση του κειμένου χωρίς να προκληθεί φθορά.

«Δεν είναι μόνο το κείμενο που έχει σημασία, αλλά και το υλικό τεκμήριο», τονίζει η Δρ. Irène Fabry-Tehranchi, ειδικός στις μεσαιωνικές γαλλικές σπουδές.

Σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και του βασιλιά Αρθούρου βρέθηκαν σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα Facebook Twitter
Γραμμένο στα Παλαιά Γαλλικά -τη γλώσσα που επικρατούσε στην αυλή και την αριστοκρατία της μεσαιωνικής Αγγλίας μετά τη Νορμανδική κατάκτηση- το απόσπασμα αυτό ανήκει στα Αρθουριανά ρομάντζα που απευθύνονταν σε ευγενές κοινό, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών. Αφηγείται δύο σημαντικά επεισόδια από την ολοκλήρωση της Suite Vulgate du Merlin / φωτ.: Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογίες αιχμής όπως πολυφασματική απεικόνιση (MSI) και αξονική τομογραφία (CT scan) για να «ξεδιπλώσει» εικονικά τις σελίδες, χωρίς να καταστρέψει τον αυθεντικό δεσμό.

Μάχες, μεταμφιέσεις και μαγεία

Το απόσπασμα είναι γραμμένο σε παλαιά γαλλικά, τη γλώσσα της αγγλικής αριστοκρατίας του Μεσαίωνα, και περιλαμβάνει δύο σημαντικά επεισόδια:

  1. Η χριστιανική νίκη εναντίον των Σαξόνων στη μάχη του Cambénic
  2. Ο Μέρλιν μεταμφιεσμένος σε αρπιστή στην αυλή του Αρθούρου

Τα λαμπερά αρχικά γράμματα σε κόκκινο και μπλε, η ακρίβεια του γραφικού χαρακτήρα και τα μικρά λάθη στην ονομασία χαρακτήρων, όπως «Dorilas» αντί για «Dodalis», βοηθούν τους ερευνητές να εντοπίσουν τη σχέση του χειρογράφου με άλλες εκδοχές του κύκλου.

Σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και του βασιλιά Αρθούρου βρέθηκαν σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα Facebook Twitter
Η Sally Kilby (Τμήμα Συντήρησης) και ο Błażej Mikuła (CHIL) φωτογραφίζουν προσεκτικά το εσωτερικό των πτυχών του χειρογράφου / φωτ.: Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Η ανακάλυψη ενισχύει όχι μόνο την έρευνα πάνω στην Αρθουριανή λογοτεχνία, αλλά και την επιστήμη της συντήρησης ευπαθών χειρογράφων. Οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν ανοίγουν δρόμους για τη διάσωση άλλων ιστορικών τεκμηρίων που παραμένουν «φυλακισμένα» σε βιβλιοδεσίες και αρχεία.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ