SOS από ειδικούς: Αντιμέτωπη με «επιδημία καρκίνου» η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

SOS από ειδικούς: Αντιμέτωπη με «επιδημία καρκίνου» η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια Facebook Twitter
0

Επιτροπή ειδικών προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με «επιδημία καρκίνου» τα επόμενα χρόνια- εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στα συστήματα υγείας και την έρευνα για τη νόσο- καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαγνώσεις δεν έγιναν εξαιτίας της πανδημίας. 

Η Covid-19 εξέθεσε τις «αδυναμίες» των συστημάτων υγείας και της έρευνας για τον καρκίνο, σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως, θα πάει πίσω την αντιμετώπιση της νόσου σχεδόν μία δεκαετία, επισημαίνει η επιτροπή του «The Lancet Oncolog» σε έκθεση που δημοσίευσε. 

«Για να τονίσουμε την κλίμακα του προβλήματος, εκτιμούμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου μπορεί να μην έγιναν σε όλη την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφουν. 

«Προκύπτουν αποδείξεις ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκεται με καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σημαντικών καθυστερήσεων στις διαγνώσεις και τη θεραπεία. Αυτή η αλλαγή θα συνεχίσει να πιέζει τα ευρωπαϊκά συστήματα καρκίνου τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνουν. 

«Αυτά τα ζητήματα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση και συμβάλλουν στην κατώτερη ποιότητα ζωής πολλών Ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο», τονίζουν οι ειδικοί. 

Στην έκθεση ανέλυσαν δεδομένα και διαπίστωσαν ότι κλινικοί γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Ένας στους δύο ασθενείς δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως σε επέμβαση ή χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους. 

Δεν έγιναν περίπου 100 εκατομμύρια προληπτικοί έλεγχοι και υπολογίζεται ότι έως και ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν αδιάγνωστο καρκίνο. 

«Εκτιμούμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου δεν έγιναν σε όλη την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητής Μαρκ Λόουερ, του Queen’s University Belfast. «Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να εντοπίσουμε αυτούς τους καρκίνους», συμπλήρωσε. 

«Παράλληλα, είδαμε μια τρομακτική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, καθώς εργαστήρια έκλεισαν και κλινικές δοκιμές καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ανησυχούμε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια επιδημία καρκίνου την επόμενη δεκαετία, εάν δεν δοθεί επειγόντως προτεραιότητα στα συστήματα υγείας και την έρευνα για τη νόσο», προειδοποίησε. 

Επιπτώσεις και λόγω πολέμου 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μία ακόμη τεράστια πρόκληση για την έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Πρόκειται για δύο από τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κλινική έρευνα για τη νόσο. Η επιτροπή επίσης προβλέπει ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο. 

«Με φόντο την πανδημία, το Brexit και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Ευρώπη να αναπτύξει ένα ανθεκτικό τοπίο έρευνας για τον καρκίνο, προκειμένου να διαδραματίσει έναν μετασχηματιστικό ρόλο στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των σημερινών και μελλοντικών ασθενών και εκείνων που ξεπερνούν τον καρκίνο», υπογράμμισε ο Λόουερ. 

Επίσης, στην έρευνα τονίζεται πως οι προσπάθειες για την πρόληψη και την έρευνα για τον καρκίνο δεν λαμβάνουν την κατάλληλη χρηματοδότηση. Αν δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη, αυτό θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο και έτσι θα είναι διαθέσιμοι περισσότεροι πόροι για τις περιπτώσεις που απαιτείται θεραπεία, υπογραμμίζει η έκθεση. 

«Εκτιμάται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι στρατηγικές πρωτοβάθμιας πρόληψης αξιοποιούσαν καλύτερα τις γνώσεις μας για τους παράγοντες κινδύνου. Έως και το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχαν καλύτερη έκβαση, αν ανιχνεύονταν πιο νωρίς», επεσήμανε η Άνα Σμουτς της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM
Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM