Σε ελληνικό νησί τα πιο εθισμένα παιδιά στο ίντερνετ πανευρωπαϊκά

Σε ελληνικό νησί τα πιο εθισμένα παιδιά στο ίντερνετ πανευρωπαϊκά Facebook Twitter
9

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο που παρουσίασε Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, που μελέτησε τον πληθυσμό της Κω για 4 χρόνια, από το 2008-2012, και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Ευρωπαικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Εuropean Journal for Child and Adolescence Psychiatry, το 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλότερο ποσοστό εθισμένων εφήβων στο διαδίκτυο πανευρωπαϊκά είναι στην Κω. «Από τη μελέτη φάνηκε ότι προοδευτικά μειώνεται η ομάδα αυτών που χρησιμοποιούν ήπια το διαδίκτυο, ενώ αυξάνεται σημαντικά η ομάδα εκείνων που δυνητικά μπορούν να εθιστούν, καθώς και των εθισμένων. Και για να μιλάμε με ποσοστά, στην Κω είχαμε το υψηλότερο ποσοστό εθισμένων παιδιών στο διαδίκτυο που έχει καταγραφεί σε εφηβικό πληθυσμό στη γηραιά Ήπειρο, με 16,3% μεταξύ των χρηστών του ίντερνετ. Σε άλλη μελέτη στη Λάρισα διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό των εφήβων χρηστών από το 2008 έως το 2013 αυξήθηκε από το 70 στο 100%, ενώ ο εθισμός διπλασιάστηκε τη συγκεκριμένη πενταετία, από 6 σε 12%», ανέφερε Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος της εταιρίας. 

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, επισήμανε ακόμη, ότι η χρήση υπολογιστή πάνω από δύο ώρες την ημέρα συσχετίζεται με αποδιοργάνωση της καθημερινότητας του παιδιού. Αναφερόμενος σε ελληνική μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Εuropean Child and Adolescence Psychiatry, είπε ότι στην Κω εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό εθισμού στο διαδίκτυο που έχει καταγραφεί σε εφηβικό πληθυσμό στη γηραιά Ήπειρο, με 16,3% μεταξύ των χρηστών του ίντερνετ.

Οι λεωφόροι του Ιντερνετ φαίνεται πως ιντριγκάρουν το μισό πληθυσμό της γης, αφού σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι χρήστες αυτή τη στιγμή. Συγκλονιστικός είναι και ο ρυθμός διείσδυσης παγκοσμίως από το 2000-2015, που αγγίζει το 800%, ενώ στην Ελλάδα, μόνο στην τελευταία δεκαετία, παρουσιάστηκε αύξηση κατά περίπου 47% πρόσβασης στο διαδίκτυο. «Η πρώτη χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή σε πολίτες δεν είναι η Κίνα, αλλά το Facebook, με 1,6 δισεκατομμύρια χρήστες» λέει χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Ένα στα δύο παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο παρουσιάζει ΔΕΠΥ και κατάθλιψη

Την ίδια στιγμή, ένα στα δύο παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο έχουν και άλλη ψυχική διαταραχή, με συχνότερες τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και την κατάθλιψη. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του εθισμού και σε ποιες άλλες διαταραχές παραπέμπουν;

Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο συμπτώματα εθισμού αποτελούν:
«- Όλο και περισσότερη χρήση, προκειμένου το άτομο να νιώσει ικανοποίηση.
- Δεν καταφέρνει να ελέγξει το ρυθμό χρήσης, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες.
- Εγκαταλείπει σημαντικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
- Μειώνει και λέει ψέματα σε σχέση με το περιβάλλον του για το βαθμό εμπλοκής του, ενώ ο χρόνος αυξάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Το άτομο συνεχίζει το ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς και οι συνέπειες αθροίζονται επάνω του, με αποτέλεσμα 1 στα 2 παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο, να έχουν και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας με συχνότερα τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και την κατάθλιψη».

Προγνωστικός παράγοντας η ΔΕΠΥ για μελλοντικό εθισμό στο διαδίκτυο

Τελευταία γερμανική μελέτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα μαθησιακών δυσκολιών, έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με το μέσο μαθητικό πληθυσμό να αναπτύξουν εθισμό στο διαδίκτυο. «Η ΔΕΠΥ είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας από την κατάθλιψη για να προβλέψει πιθανή εμφάνιση εθισμού στο διαδίκτυο, στο μέλλον.

Το 6% των ανηλίκων διεθνώς είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο

Όπως αναφέρει ο κ. Σιώμος αυτή τη στιγμή διάφοροι ερευνητές από διάφορες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες. «Οπότε δεν μπορεί να είμαστε απόλυτα ακριβείς. Τελευταία μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ σε 31 χώρες, ανά τον κόσμο με κοινή μεθοδολογία στις ηλικίες των ανηλίκων, δείχνει ότι περίπου 6% των χρηστών του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα, πληρούν τα κριτήρια για εθισμό. Εάν δηλαδή μία σειρά συμπτωμάτων υφίστανται για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών».

Στην Αμερική οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο 7,3 ώρες ημερησίως

Πόσο απέχουν όμως τα όρια μεταξύ ορθής χρήσης του υπολογιστή και εθισμού; Ο κ. Σιώμος απαντά: «Υπάρχουν διάφορες οδηγίες, ας πούμε η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει για ανηλίκους 12-14 ετών, μέχρι δύο ώρες επαφή με οθόνη και καθόλου επαφή με οθόνη τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού. Παρόλα αυτά τελευταίες μελέτες στην Αμερική έδειξαν ότι οι έφηβοι 12-18 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περίπου 7,3 ώρες καθημερινά. Που σημαίνει ότι το ένα τρίτο της ζωής των παιδιών στην Αμερική είναι on line. Kαι δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν μία προοδευτική αύξηση όλων αυτών των στοιχείων και του εθισμού, αλλά και όλων αυτών των συμπεριφορών που προαναφέραμε, χρόνο με το χρόνο. Μελετώντας κλινικό πληθυσμό φαίνεται ότι πάνω από δύο ώρες την ημέρα, χρήση υπολογιστή, ή παιχνιδιών, σχετίζεται με αποδιοργάνωση της καθημερινότητας του παιδιού».


Οι γονείς πρέπει να προμηθεύονται ειδικά προγράμματα για τα smart phones

Πως μπορούν οι γονείς όμως να αποτρέψουν αυτή την αποδιοργάνωση από την καθημερινότητα του παιδιού, και να εξασφαλίσουν ορθή χρήση του ίντερνετ, όταν μάλιστα τους αγοράζουν και smart phones; Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, μία απλή ερώτηση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχει τη λύση: «Όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πλέον, δίνουν ειδικά προγράμματα με φίλτρα, ώστε να μπορεί να παραμετροποιηθεί και να ρυθμιστεί το κινητό του κάθε παιδιού, προκειμένου αν τυχόν έχει ίντερνετ, εκεί να είναι επιλεγμένοι οι ιστότοποι που μπορεί το παιδί να σερφάρει. Με μία απλή ερώτηση σε οποιασδήποτε εταιρεία που δίνει ίντερνετ, μπορούν οι γονείς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ρύθμιση του κινητού του παιδιού τους».

Τech & Science
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Ποιός περιμένετε να νοιαστεί κύριε, αν όχι εμείς οι ίδιοι;Εμείς πρέπει να πετάξουμε τα σκουπίδια στον κάδο, εμείς να εκπαιδεύσουμε και τα παιδιά μας.
Αν ζεις σε ένα σύνολο ανθρώπων που κανένας δεν νιαζεται τότε το πιο πιθανό ειναι να ξεκινήσεις να μην νοιάζεσαι ουτε εσύ και Παρί αλυσίδα το πράγμα.Κανεις και δεν καταλαβαίνεις.Για ποιον λόγο νομίζεις οτι η ποιότητα ζωής ειναι καλύτερη σε άλλες χώρες ρε; Τι ειναι στον πυρήνα αυτής της ποιότητας; Το οτι ο καθένας νοιάζεται ατομικά και όλοι σαν κοινωνία! Ε αυτο δεν υπάρχει εδώ. Χωναιψε το και αν θες να ζεις εις σαν ανθρωπως τραβά για άλλοι όπως εγω και τόσοι άλλοι.Αλλιώς θα μείνεις με την όρεξη
Σοβαρά τώρα ρώτατε τι άλλο μπορούν να κάνουν;Να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους με φίλους, να διαβάσουν βιβλία, να δημιουργήσουν αθλητικές, θεατρικές ομάδες με την βοήθεια των γονιών τους και πολλά άλλα.
Γιατί κανεις δεν νοιάζεται ρε μάστορα. Απλό ειναι. Η ίδια λογική που δεν πετάς τα σκουπίδια στον κάδο έτσι μεταφράζεται και στην κοινωνία σαν σύνολο. Ειδικά τις κλειστές κοινωνίες

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ