LIVE!

PFAS: «Παντοτινά χημικά» ανιχνεύθηκαν σε κάθε δείγμα ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε 40 έρευνες

PFAS: «Παντοτινά χημικά» ανιχνεύθηκαν σε κάθε δείγμα ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε 40 έρευνες Facebook Twitter
0

Τα τοξικά, λεγόμενα «παντοτινά χημικά» ανιχνεύθηκαν σε κάθε δείγμα ομφαλοπλακουντιακού αίματος και στις 40 επιστημονικές έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. 

Στις μελέτες όπου εξετάστηκαν συνολικά περί τα 30.000 δείγματα, συνέδεαν την έκθεση εμβρύων στα χημικά PFAS με επιπλοκές υγείας σε αγέννητα μωρά, νήπια, αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. 

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα ευρήματα η Ουλόμα Ούτσε, επιστημονική συνεργάτης του Environmental Working Group στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας, που ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία. 

«Ακόμη και πριν έρθεις στον κόσμο, έχεις ήδη εκτεθεί στα  PFAS» σημείωσε. 

Σημειώνεται πως οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) είναι μια πολυμελής οικογένεια χιλιάδων ανθρωπογενών συνθετικών χημικών ουσιών, περί τα 12.000 χημικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών σε νερό, βαφές και ζέστη. Είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά»  καθώς δε διαλύονται και συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά πως βρίσκονται στο αίμα του 98% των Αμερικανών πολιτών. 

Τα χημικά αυτά συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες, καρκίνο, νεφροπάθειες και ηπατικές ανεπάρκειες, καθώς και άλλα προβλήματα υγείες. 

Τα PFAS μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος, μέσω κατάποσης ή εισπνοής

Εκτιμάται πως τα χημικά αυτά περιέχονται σε μολυσμένο πόσιμο νερό για πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ ενώ έχουν ανιχνευθεί σε ανησυχητικά επίπεδα σε κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, δημητριακά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, απαντώνται σε μια σειρά από καθημερινά καταναλωτικά αγαθά, όπως συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχο ρουχισμό, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη. 

«Η παρουσία τέτοιων χημικών συνιστά απειλή στις εγκύους, λειτουργώντας ως πρώτες επαφές με τα PFAS προτού αυτά περάσουν από τη μήτρα στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου» σημειώνει η Ούτσε. 

Οι επιστήμονες εστιάζουν στο αίμα του ομφάλιου λώρου, ο οποίος είναι η σύνδεση ζωής μεταξύ μητέρας και μωρού. Τα ευρήματα προκαλούν μεγάλο προβληματισμό καθώς τα έμβρυα είναι «πιο ευάλωτα στις εκθέσεις αυτές λόγω του ότι τα αναπτυσσόμενα σώματά τους δεν έχουν τους μηχανισμούς να ανταποκριθούν στα χημικά αυτά» προσθέτει η ίδια. 

Οι μελέτες συνδέουν την εμβρυική έκθεση με υψηλότερη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε μωρά, και αλλαγές στα χολικά οξέα του σώματός τους, που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους.

Τα PFAS μπορούν να παραμείνουν στον ανθρώπινο οργανισμό για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, με πολλές μελέτες να συνδέουν την έκθεση των εμβρύων με επιπτώσεις στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή τους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM