Παιδιά και έφηβοι με ασφάλεια στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι, κανόνες προστασίας και πού να ζητήσουν βοήθεια

Παιδιά και έφηβοι με ασφάλεια στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι, κανόνες προστασίας και πού να ζητήσουν βοήθεια Facebook Twitter
0

Nα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για ένα παιδί, που «μπορεί να βρεθεί σε ακατάλληλο περιβάλλον για την ηλικία του και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή του» μπορεί ένα λάθος πάτημα κουμπιού στον υπολογιστή.

Αυτό δήλωσε η Κατερίνα Ψαρουδάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που τονίζει ωστόσο πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το ίντερνετ. 

«Να μην δαιμονοποιούμε το ίντερνετ, διότι δίνει πολλές ευκαιρίες. Εξάλλου, είναι παντού γύρω μας και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι και με μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τα παιδιά τον ψηφιακό κόσμο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, όπως μαθαίνουμε ένα παιδί να περπατάει και το προφυλάσσουμε, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να προστατεύουμε και τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου», τονίζει.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του σχολικού έτους το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας εντείνει τις προσπάθειές του, ώστε τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει, προστατευμένα όμως από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όπως αναφέρει η κ. Ψαρουδάκη, «οι γονείς κι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενημέρωσης κι αφύπνισης των παιδιών για τους ψηφιακούς κινδύνους και γι αυτό και στόχος και φιλοδοξία του Ελληνικού Κέντρου είναι να στέκεται στο πλευρό τους, να στηρίζει την όλη προσπάθεια που καταβάλλουν και να τους παρέχει όσα περισσότερα εκπαιδευτικά εργαλεία γίνεται. Για αυτό και δημιούργησε νέο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην σχολική αίθουσα και στο σπίτι ως εργαλείο μάθησης».

Με βάση αυτό το υλικό και το «πακέτο» που προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, όπως ο εθισμός, το online gaming, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, οι επαφές με αγνώστους».

Τι είναι το «Back to school package»

Το «Back to school package» απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού και σε παιδιά γυμνασίου περιλαμβάνοντας μαθήματα, κουίζ, βίντεο με κινούμενα σχέδια, φυλλάδια, αφίσες και παρουσιάσεις όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Ψαρουδάκη «μπορεί να γίνουν παρουσιάσεις στις σχολικές αίθουσες σαν ένα ολόκληρο ωριαίο μάθημα από τον εκπαιδευτικό, ώστε να ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο».

Όσον αφορά τους γονείς, λέει η κ. Ψαρουδάκη «ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι οπτικοποιημένες συμβουλές που υπάρχουν σε αυτό το πακέτο, οι οποίες επικεντρώνονται στο πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης και με ποιον τρόπο ένας γονιός μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να θέσουν όρια από την αρχή που το παιδί θα αρχίσει να ασχολείται με τον ψηφιακό κόσμο. Το πόσες ώρες, ποιες ιστοσελίδες και τι θα κάνει στο διαδίκτυο εξαρτάται από την κάθε οικογένεια και τα όρια που θέτει. Και πάντα εξαρτάται το τι κάνει ένα παιδί στο διαδίκτυο. Μπορεί να παίζει, αλλά μπορεί να διαβάζει. Τα ό,ποια όρια θα πρέπει να τίθενται σε συνεργασία με το παιδί και με συνεννόηση μαζί του προκειμένου να είναι και το ίδιο ικανοποιημένο αλλά και τα όρια να μην ξεπερνιούνται».

Σύμφωνα πάντως, με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου η κατάλληλη ηλικία που θα πρέπει ένα παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και να πλοηγείται στο ίντερνετ είναι 6 με 7 ετών.

«Ουσιαστικά από την πρώτη δημοτικού καθώς το διαδίκτυο μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο μάθησης. Οι γονείς θα πρέπει να στρέψουν το παιδί τους στο ποιοτικό διαδίκτυο, σε ποιοτικές ιστοσελίδες, όπου ο ανήλικος χρήστης μπορεί να περάσει δημιουργικά τον χρόνο του και να μάθει πράγματα. Και φυσικά δεν πρέπει να μένει ποτέ χωρίς επίβλεψη. Ποτέ μόνα παιδιά γιατί με ένα λάθος πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να βρεθούν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον για την ηλικία τους» τονίζει η κ. Ψαρουδάκη.

Ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου

 

Να αναφέρουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

1. Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

2. Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

3. Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Τech & Science / Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Ερευνητές ανασυνθέτουν ψηφιακά τα πρόσωπα από σκελετούς 2.500 ετών στην Ινδία, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία και τις αρχαίες ρίζες των πρώτων κατοίκων της Νότιας Ινδίας
LIFO NEWSROOM
Η φωτορύπανση αλλάζει τις συνήθειες των πουλιών: Ξαγρυπνούν έως και μία ώρα παραπάνω στις πόλεις

Τech & Science / Η φωτορύπανση αλλάζει τις συνήθειες των πουλιών: Ξαγρυπνούν έως και μία ώρα παραπάνω στις πόλεις

Έρευνα δείχνει ότι τα πουλιά σε περιοχές με φωτορύπανση μένουν ξύπνια έως και μία ώρα περισσότερο την ημέρα - Πώς επηρεάζονται τα είδη και γιατί η αλλαγή αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Τech & Science / Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ είχε αναλάβει προσωπικά την προσέλκυση ταλέντων από OpenAI, Google DeepMind και άλλες εταιρείες, προσφέροντας πακέτα αποδοχών ακόμη και 100 εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Τech & Science / Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Μία χημική ένωση που βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων - από καλλυντικά και αρωματικά χώρου έως απορρυπαντικά και σαπούνια - μπορεί να στέλνει σήμα σε περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί την έναρξη της εφηβείας
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Τech & Science / Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη γιγαντιαία εταιρεία μικροτσίπ - Οι ΗΠΑ ζητούν μερίδιο σε αντάλλαγμα για παλαιότερες επιχορηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Τech & Science / Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Οι μετοχές της Intel κατέγραψαν άνοδο άνω του 5% - Ο Τραμπ έχει ήδη συμφωνήσει με Nvidia και AMD να καταβάλουν το 15% των εσόδων τους από πωλήσεις κινεζικών AI chips στο αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Τech & Science / Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Η εταιρεία Curio δημιουργεί αρκουδάκια-chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που συνομιλούν με παιδιά από 3 ετών - Πώς αλλάζουν τα παιχνίδια την έννοια του παιδικού παιχνιδιού και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
LIFO NEWSROOM