Παιδιά και έφηβοι με ασφάλεια στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι, κανόνες προστασίας και πού να ζητήσουν βοήθεια

Παιδιά και έφηβοι με ασφάλεια στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι, κανόνες προστασίας και πού να ζητήσουν βοήθεια Facebook Twitter
0

Nα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για ένα παιδί, που «μπορεί να βρεθεί σε ακατάλληλο περιβάλλον για την ηλικία του και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή του» μπορεί ένα λάθος πάτημα κουμπιού στον υπολογιστή.

Αυτό δήλωσε η Κατερίνα Ψαρουδάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που τονίζει ωστόσο πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το ίντερνετ. 

«Να μην δαιμονοποιούμε το ίντερνετ, διότι δίνει πολλές ευκαιρίες. Εξάλλου, είναι παντού γύρω μας και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι και με μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τα παιδιά τον ψηφιακό κόσμο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, όπως μαθαίνουμε ένα παιδί να περπατάει και το προφυλάσσουμε, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να προστατεύουμε και τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου», τονίζει.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του σχολικού έτους το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας εντείνει τις προσπάθειές του, ώστε τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει, προστατευμένα όμως από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όπως αναφέρει η κ. Ψαρουδάκη, «οι γονείς κι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενημέρωσης κι αφύπνισης των παιδιών για τους ψηφιακούς κινδύνους και γι αυτό και στόχος και φιλοδοξία του Ελληνικού Κέντρου είναι να στέκεται στο πλευρό τους, να στηρίζει την όλη προσπάθεια που καταβάλλουν και να τους παρέχει όσα περισσότερα εκπαιδευτικά εργαλεία γίνεται. Για αυτό και δημιούργησε νέο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην σχολική αίθουσα και στο σπίτι ως εργαλείο μάθησης».

Με βάση αυτό το υλικό και το «πακέτο» που προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, όπως ο εθισμός, το online gaming, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, οι επαφές με αγνώστους».

Τι είναι το «Back to school package»

Το «Back to school package» απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού και σε παιδιά γυμνασίου περιλαμβάνοντας μαθήματα, κουίζ, βίντεο με κινούμενα σχέδια, φυλλάδια, αφίσες και παρουσιάσεις όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Ψαρουδάκη «μπορεί να γίνουν παρουσιάσεις στις σχολικές αίθουσες σαν ένα ολόκληρο ωριαίο μάθημα από τον εκπαιδευτικό, ώστε να ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο».

Όσον αφορά τους γονείς, λέει η κ. Ψαρουδάκη «ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι οπτικοποιημένες συμβουλές που υπάρχουν σε αυτό το πακέτο, οι οποίες επικεντρώνονται στο πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης και με ποιον τρόπο ένας γονιός μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να θέσουν όρια από την αρχή που το παιδί θα αρχίσει να ασχολείται με τον ψηφιακό κόσμο. Το πόσες ώρες, ποιες ιστοσελίδες και τι θα κάνει στο διαδίκτυο εξαρτάται από την κάθε οικογένεια και τα όρια που θέτει. Και πάντα εξαρτάται το τι κάνει ένα παιδί στο διαδίκτυο. Μπορεί να παίζει, αλλά μπορεί να διαβάζει. Τα ό,ποια όρια θα πρέπει να τίθενται σε συνεργασία με το παιδί και με συνεννόηση μαζί του προκειμένου να είναι και το ίδιο ικανοποιημένο αλλά και τα όρια να μην ξεπερνιούνται».

Σύμφωνα πάντως, με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου η κατάλληλη ηλικία που θα πρέπει ένα παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και να πλοηγείται στο ίντερνετ είναι 6 με 7 ετών.

«Ουσιαστικά από την πρώτη δημοτικού καθώς το διαδίκτυο μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο μάθησης. Οι γονείς θα πρέπει να στρέψουν το παιδί τους στο ποιοτικό διαδίκτυο, σε ποιοτικές ιστοσελίδες, όπου ο ανήλικος χρήστης μπορεί να περάσει δημιουργικά τον χρόνο του και να μάθει πράγματα. Και φυσικά δεν πρέπει να μένει ποτέ χωρίς επίβλεψη. Ποτέ μόνα παιδιά γιατί με ένα λάθος πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να βρεθούν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον για την ηλικία τους» τονίζει η κ. Ψαρουδάκη.

Ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου

 

Να αναφέρουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

1. Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

2. Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

3. Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM