Όταν ο Στηβ Τζομπς έκανε μια «εξωφρενικά σπουδαία» προσφορά σε κάποιον για να δουλέψει μαζί του

Check out this ‘insanely great’ offer letter Steve Jobs wrote to hire an employee – who now regrets turning him down Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Έντεκα χρόνια μετά την ίδρυση της Apple, ο Στηβ Τζομπς απολυόταν από την ίδια του την εταιρεία.

Και αναγκαστικά, το 1985, διοχέτευσε αλλού τη φιλοδοξία του - μαζί με 12 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα - για να ιδρύσει τη NeXT, μια εταιρεία που φιλοδοξούσε να κατασκευάσει υπολογιστές για πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητές.

Και πριν λίγες ημέρες, ένα κομμάτι της ιστορίας από εκείνη την περίοδο του «εξόριστου» Τζομπς, βγήκε σε δημοπρασία.

Το 1989, ένα χρόνο αφότου η NeXT λάνσαρε τον πρώτο της υπολογιστή, ο Τζομπς έκανε μια, κατά την γνώμη του, «εξωφρενικά σπουδαία» πρόταση εργασίας στον Ντέιβιντ Νάγκι, ο οποίος εργαζόταν τότε ως διευθυντής παραγωγής στην Apple.

Ο Τζομπς προσέφερε στον Νάγκι μισθό 80.000 δολαρίων ετησίως, με μηνιαία προκαταβολή, για να ενταχθεί στη NeXT. Σύμφωνα με την επιστολή προσφοράς που περιήλθε στην κατοχή της RR Auction, ο ρόλος - ο οποίος δεν είχε πραγματικό τίτλο - συνοδεύονταν επίσης από μπόνους υπογραφής 5.000 δολαρίων, δικαιώματα αγοράς 5.000 μετοχών της NeXT και υγειονομική κάλυψη στο πλαίσιο του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων της εταιρείας.

Το γράμμα του Jobs τελειώνει με μάλλον υπερβολική αυτοπεποίθηση, με την ενθουσιώδη φράση «Αποδέχομαι αυτή την τρελά σπουδαία προσφορά!!!» με τρία θαυμαστικά, πάνω από τον κενό χώρο όπου ο Νάγκι θα έπρεπε να βάλει την υπογραφή του σε περίπτωση που αποδεχόταν την πρόταση. Ωστόσο, ο Τζομπς δεν κατάφερε να πείσει τον Νάγκι, ο οποίος τελικά παρέμεινε στην Apple ως το 1993.

Πριν από την πρόταση στον Νάγκι, η NeXT προσπαθούσε να κάνει στροφή στα προϊόντα της. Ο πρώτος της υπολογιστής, αξίας 10.000 δολαρίων δεν ήταν εύκολο να αγοραστεί από τους επαγγελματίες προς τους οποίους υποτίθεται πως απευθυνόταν - επιστήμονες και εκπαιδευτικούς.

Ο Τζομπς ήθελε να προσλάβει τον Νάγκι για να «αναπτύξει στρατηγικές και σχέδια για συνεργασίες και προωθητικά προγράμματα», όπως ακριβώς έκανε και στην Apple.

Ο Νάγκι έγραψε σε επιστολή του προς τον οίκο δημοπρασιών ότι, παρότι γνώριζε πως η NeXT δυσκολευόταν να γίνει ανταγωνιστική, εξακολουθεί να μετανιώνει που απέρριψε τότε την πρόταση του Τζομπς. 

«Η προσφορά ήταν πολύ ασυνήθιστη επειδή δεν είχε σαφή τίτλο εργασίας, τμήμα ή συγκεκριμένους τομείς ευθύνης», έγραψε ο Νάγκι. «Αγαπούσα τη δουλειά μου στην Apple και δεν πίστευα ότι η NeXT θα πετύχαινε, αλλά εκ των υστέρων προφανώς θα έπρεπε να είχα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία».

Το 1997, η Apple αγόρασε τη NeXT - η οποία τελικά έγινε γνωστή όχι για τους υπολογιστές της αλλά για τα προγράμματά της. Η συμφωνία εξαγοράς ύψους 429 εκατομμυρίων δολαρίων, οδήγησε και στην επαναπρόσληψη του Τζομπς από την εταιρεία που είχε ο ίδιος ιδρύσει, και που έμελλε αργότερα να «απογειώσει» με προϊόντα και υπηρεσίες - ορόσημα στον χώρο της τεχνολογίας, όπως το πρώτο iPod, τα iTunes, το iMac και φυσικά το iPhone, το πρώτο smartphone στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών. 

O μισθός των 80.000 δολαρίων που προσέφερε τότε ο Τζόμπς, θα αντιστοιχούσε σήμερα σε σχεδόν 180.000 δολάρια, σύμφωνα με το τμήμα Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. 

Η εκτιμώμενη αξία της επιστολής είναι πάνω από 30.000 δολάρια.

Ο Γκάι Καβασάκι, ο οποίος εργάστηκε για την Apple κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 90, δήλωσε ότι η συνεργασία για τον Τζομπς «ήταν μερικές φορές δυσάρεστη και πάντα τρομακτική».

«Στο τμήμα των Macintosh, έπρεπε να αποδεικνύεις τον εαυτό σου καθημερινά, αλλιώς ο Jobs σε ξεφορτωνόταν», έγραψε ο Καβασάκι σε ένα άρθρο για το CNBC Make It. «Απαιτούσε την τελειότητα και σε κρατούσε στην καλύτερη φόρμα σου και αυτό ωθούσε πολλούς από εμάς να κάνουμε την καλύτερη δουλειά της καριέρας μας».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM