Για δεκαετίες, ιστορικοί και επιστήμονες πίστευαν πως την Ανταρκτική ανακάλυψαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται πως ήταν οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Νέας Ζηλανδίας που πρώτοι εντόπισαν την παγωμένη ήπειρο. 


  
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του πανεπιστημίου του Otago που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση Royal Society of New Zealand, τα ταξίδια των Μαορί στη νοτιότερη γη του πλανήτη χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα, πολύ πριν δηλαδή τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ταξίδεψαν εκεί οι Ευρωπαίοι. 


Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε η ηπειρωτική Ανταρκτική πιστώνεται σε μια ρωσική αποστολή τού 1820. Ενώ το πρώτο άτομο που πάτησε πάνω την παγωμένη γη της φέρεται να είναι ένας Αμερικανός εξερευνητής, το 1821. 


Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι αποστολές Πολυνήσιων θαλασσοπόρων στα νερά της Ανταρκτικής χρονολογούνται περίπου 1.320 χρόνια νωρίτερα.

 

«Διαπιστώσαμε πως οι ταξιδιωτικές αφηγήσεις Πολυνησίων μεταξύ των νησιών, περιλαμβάνουν και ταξίδια στα νερά της Ανταρκτικής από τον Hui Te Rangiora και το πλήρωμά του στο σκάφος Te Ivi O Atea, πιθανόν στις αρχές του 7ου αιώνα»  αναφέρει η βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Πρισλίλα Γουέχι. 


Η έρευνα βασίζεεται σε προφορικές παραδόσεις και αφηγήσεις μεταξύ της κοινότητας των Μαορί, καθώς και γλυπτά των νεοζηλανδών αυτοχθόνων που, όπως λένε οι ερευνητές, υποδεικνύουν γνώση ταδιωτική, πλογήσης και αστρονομίας. 


Επιπλέον, οι επιστήμονες εντόπισαν πλούσιο υλικό «γκρι λογοτεχνίας» -έρευνα που εκτείνεται εκτός των κλασικών ακαδημαϊκών διαύλων- που δεν είχε εξεταστεί επαρκώς. 

 

«Όταν τα βάλεις όλα μαζί, είναι πραγματικά ξεκάθαρο πως υπάρχει μακρά ιστορία σύνδεσης με την Ανταρκτική. Οι Μαορί συμμετείχαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ρόλους όσον αφορά την ανακάλυψη της Ανταρκτικής»  διευκρινίζει η Wehi. 

 

«Οι τερατώδεις θάλασσες. Η γυναίκα που κατοικεί στα κύματα αυτά σαν βουνά, της οποίας οι βόστρυχοι κυματίζουν στο νερό και την επιφάνεια, την παγωμένη θάλασσα της μαραντίας με το απατηλό ζώο της θάλασσας που καταδύεται σε μεγάλα βάθη - σε ένα ομιχλώδες, θολό και ερεβώδες μέρος που δεν βλέπει ήλιος» φέρεται να περιγράφουν οι αφηγήσεις των από το 1899 που από στόμα σε στόμα φτάνουν στο παρόν. 
 


Η νέα αυτή έρευνα θέτει εν αμφιβόλω παγιωμένες αντιλήψεις για την γνώση της Ανταρκτικής από τους Μαορί, εξηγεί ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, Billy van Uitregt. 

 

«Υπάρχουν πολλοί Μαορί που εργάζονται σχετικά με την Ανταρκτική, ως ερευνητές, συμμετέχοντας στα νεοζηλανδικά αλιευτικά στο νότιο ωκεανό», λέει ο ίδιος. 

 

Και η συνάδελφός του καταλήγει: «Η συμβολή πολλών υποεκπροσωπούμενων ομάδων, από αυτόχθονες έως γυναίκες, γίνεται πλέον ορατή. Και σίγουρα αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ιστορικής της Ανταρκτικής». 

 

Με πληροφορίες από CNN/Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr