Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν με επιτυχία τον πύραυλο Atlas V, που μεταφέρει το διαστημικό αεροπλάνο X-37B για μυστική αποστολή.

 

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το αεροσκάφος, επίσης γνωστό ως Orbital Test Vehicle (OTV - Όχημα Ελέγχου Τροχιάς), θα θέσει έναν δορυφόρο σε τροχιά και θα δοκιμάσει επίσης τεχνολογία ισχυρής ακτινοβολίας.

 

Πρόκειται για την έκτη αποστολή του αεροσκάφους στο διάστημα. Η εκτόξευσή του δε, ήταν αφιερωμένη στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής και σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

 

Μάλιστα, στο φορτίο του πυραύλου γράφτηκε η φράση «Δυνατή Αμερική» ως μήνυμα στήριξης. 


Το X-37B είναι ένα διαβαθμισμένο πρόγραμμα και η United Launch Alliance, η οποία εκμεταλλεύεται τον πύραυλο Atlas, υποχρεώθηκε να τερματίσει την εκπομπή της στο δίκτυο νωρίτερα από ό, τι θα έκανε κανονικά.

 

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε πολύ λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές και τις δυνατότητες του επαναχρησιμοποιούμενου οχήματος κατά το παρελθόν, αλλά η Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας, Μπάρμπαρα Μπάρετ, δήλωσε νωρίτερα πως «Αυτή η αποστολή του X-37B θα φιλοξενήσει περισσότερα πειράματα από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη αποστολή».

 

Είναι γνωστό ότι ένα από τα πειράματα που θα γίνουν πάνω στο σκάφος αφορά στον έλεγχο της επίδρασης της ακτινοβολίας σε σπόρους και σε άλλα υλικά.

 

Το πρόγραμμα X-37B ξεκίνησε το 1999. Το όχημα μοιάζει με μια μικρότερη εκδοχή των διαστημικών λεωφορείων που αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα των ΗΠΑ το 2011.

 

Μπορεί να επιστρέψει από την ατμόσφαιρα για να προσγειωθεί σε διάδρομο, όπως έκανε και το διαστημικό λεωφορείο.

 

Είναι κατασκευής της Boeing και χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες, έχει μήκος άνω των 9 μέτρων και βάρος πάνω από 5 τόνους.

 

Το πρώτο αεροσκάφος πέταξε τον Απρίλιο του 2010 και επέστρεψε μετά από αποστολή οκτώ μηνών.


Η πιο πρόσφατη αποστολή έληξε τον Οκτώβριο του 2019, μετά από 780 ημέρες σε τροχιά, ανεβάζοντας το χρόνο του προγράμματος X-37B στο διάστημα σε περισσότερα από επτά χρόνια.

 

Ωστόσο, ασαφής παραμένει η διάρκεια της τελευταίας αυτής αποστολής του.

 

Με πληροφορίες του BBC