Πώς αναπτύξαμε το εμβόλιο κατά της COVID-19: Οι δύο επιστήμονες της BioNTech εξηγούν

Οι επιστήμονες της Biontech-Pfizer εξηγούν πώς έφτιαξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί/AP
0

Tο πώς γεννήθηκε η ιδέα αλλά και πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίηση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού αποκάλυψαν οι δύο Γερμανοί επιστήμονες τουρκικής καταγωγής Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί.

Σε αποκλειστική συνέντευξή τους στον ΑΝΤ1, οι δύο επιστήμονες της BioNTech διευκρίνισαν μεταξύ άλλων ότι το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας τους προς τον άνθρωπο.

«Το ξέσπασμα σε μία πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε ο Σάχιν.

Με τη σύζυγό του Εζλέμ είχαν ήδη μεγάλη εμπειρία από την δημιουργία εμβολίων κατά μορφών καρκίνου με την τεχνολογία mRNA.

«Γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά εναντίον μιας λοιμώδους νόσου», σημείωσε η Τουρετσί. Ο Σαχίν κάλεσε την ομάδα της εταιρείας τους, της BioNTech και τους είπε ότι θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημία θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο» εξήγησε. «Η ανάπτυξη των εμβολίων διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύαμε. Και τι κάναμε; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Εισαγάγαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί» όπως είπε.


Ωστόσο, η εταιρεία χρειαζόταν έναν μεγαλύτερο εταίρο για να χρηματοδοτήσει τις κλινικές δοκιμές και να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τις εποπτικές αρχές και τους πελάτες.

Η πρώτη απόπειρα προσέγγισης της Pfizer δεν απέδωσε. «Σε αυτό το χρονικό σημείο οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά» είπε χαρακτηριστικά. Δύο μήνες αργότερα και με την εξέλιξη της πανδημίας, η δεύτερη προσπάθεια ήταν επιτυχημένη.

«Και αυτή τη φορά τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε οι συνάδελφοι είπαν αμέσως “ναι ας συνεργαστούμε”. Και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση ότι για μία συνεργασία χρειαζόμασταν συμβόλαια. Η σύναψη τέτοιων συμβολαίων διαρκεί κατά κανόνα 9 έως 12 μήνες. Αλλά εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί για το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο Σάχιν.


Η είδηση από το Reuters για τη συνεργασία δημοσιεύτηκε πριν από τα συμβόλαια. «Είπαμε συνεργαζόμαστε και μετά μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Μοιραστήκαμε όλες τις πληροφορίες που διαθέταμε με τους συναδέλφους της Pfizer» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες του ΑΝΤ1

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM