Οι αρουραίοι έχουν παρόμοια αίσθηση του ρυθμού με τους ανθρώπους - «Χορεύουν» με Queen και Lady Gaga

Οι αρουραίοι έχουν παρόμοια αίσθηση του ρυθμού με τους ανθρώπους - «Χορεύουν» με Queen και Lady Gaga Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι αρουραίοι έχουν παρόμοια αίσθηση του ρυθμού με αυτή των ανθρώπων και μπορούν να κουνούν ανάλογα το κεφάλι τους, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science Advances, διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι έχουν έμφυτη τάση να συγχρονίζονται με τον ρυθμό. Η ικανότητα αυτή πηγάζει από την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν επί μακρόν ότι αυτή η ικανότητα ήταν μοναδική για τους ανθρώπους, με λίγα μόνο ζώα να αντιλαμβάνονται τον ρυθμόν. Η μελέτη αυτή, ωστόσο, αποτελεί μια από τις πρώτες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την αίσθηση του ρυθμού των ζώων.

«Οι αρουραίοι επέδειξαν έμφυτο, δηλαδή χωρίς καμία εκπαίδευση ή προηγούμενη έκθεση στη μουσική, συγχρονισμό με τον ρυθμό», αναφέρει ο Hirokazu Takahashi, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και συμμετέχων στη συγγραφή της μελέτης. «Η μουσική ασκεί ισχυρή έλξη στον εγκέφαλο τους και έχει βαθιές επιδράσεις στο συναίσθημα και τη νόηση».

Στη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τις κινήσεις του κεφαλιού 10 αρουραίων. Με ειδικά μηχανήματα, η επιστημονική ομάδα κατέγραψε κινήσεις που ήταν ανεπαίσθητες με το μάτι. Στη συνέχεια έπαιξαν στους αρουραίους αποσπάσματα κομματιών του Μότσαρτ σε τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς. Οι αρουραίοι άκουσαν επίσης το «Born This Way» της Lady Gaga, το «Another One Bites the Dust» των Queen, το «Beat It» του Michael Jackson και το «Sugar» των Maroon 5.

Παράλληλα, 20 άνθρωποι άκουσαν τα ίδια τραγούδια. Μπήκαν σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο και άκουσαν τη μουσική. Οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν σε ένα κουτί με χαμηλό φωτισμό και η μουσική ακουγόταν μέσω ενός ηχείου.

Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν με ποιον ρυθμό θα συγχρονίζονταν περισσότερο οι αρουραίοι και πώς αυτό συνέβαινε σε σύγκριση με τους ανθρώπους. 

Οι αρουραίοι τελικά κινούνταν στον ρυθμό της μουσικής πιο ευδιάκριτα όταν ο ρυθμός του τραγουδιού ήταν 120 έως 140 παλμοί ανά λεπτό, το ίδιο δηλαδή εύρος με τους ανθρώπους. Καθώς το τέμπο της μουσικής αυξανόταν, το επίπεδο του τινάγματος του κεφαλιού μειωνόταν επειδή ούτε οι αρουραίοι ούτε οι άνθρωποι μπορούσαν να ακολουθήσουν τον γρήγορο ρυθμό. 

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COLOSSAL BIOSCIENCES ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Εταιρεία που θέλει να επαναφέρει το μαμούθ ανακοίνωσε ότι εκκόλαψε κοτόπουλα σε τεχνητά αυγά

Η εταιρεία μιλά για ένα νέο βήμα για τη «νεκρανάσταση» εξαφανισμένων ειδών, με στόχο η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πτηνών που θα μοιάζουν με το γιγαντιαίο moa της Νέας Ζηλανδίας
THE LIFO TEAM
Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Τech & Science / Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Στο Google I/O, η εταιρεία παρουσίασε το Gemini Spark, έναν AI βοηθό που θα οργανώνει email, σημειώσεις, αγορές και αναζητήσεις στο παρασκήνιο μαζί με νέα εργαλεία βίντεο και την επιστροφή των έξυπνων γυαλιών.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM