Οι άκρως επιτυχημένοι διαβάζουν βιβλία διαφορετικά- κι ειδικοί εξηγούν τον τρόπο

Οι άκρως επιτυχημένοι διαβάζουν βιβλία διαφορετικά- κι ειδικοί εξηγούν τον τρόπο Facebook Twitter
0

Η καλύτερη συμβουλή «ηγεσίας» που θα ακούσετε ποτέ μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ράφι σας- μόλις μάθετε να διαβάζετε βιβλία σαν ηγέτης.

Από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, οι επιτυχημένοι ηγέτες είναι συχνά φανατικοί βιβλιόφιλοι. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαβάζουν διαφορετικά από εσάς, ξεψαχνίζοντας σκόπιμα κάθε σελίδα για κρυμμένα μαθήματα και λύσεις, λέει η καθηγήτρια management του Northwestern, Brooke Vuckovic.

Στο μάθημά της περί ηθικής ηγεσίας, οι φοιτητές διαβάζουν και αναλύουν μυθιστορήματα και διηγήματα για να καταλάβουν πώς εκδηλώνεται η δύναμη και η ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο.

«Οι καλύτεροι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να εξελίξουν τον εαυτό τους και η μυθοπλασία αποτελεί έναν συχνά ανεκμετάλλευτο και απίστευτα ισχυρό, χαμηλού κόστους, συνεχή και ευχάριστο τρόπο για να εξελιχθούμε - αν διαβαστεί σωστά», λέει στο CNBC.

Ακολουθούν οι συμβουλές της για να διαβάζετε βιβλία όπως κάνουν οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Όταν ξεκινάτε ένα νέο μυθιστόρημα, σταματήστε μετά το πρώτο περίπου κεφάλαιο και προσπαθήστε να περιγράψετε τους κεντρικούς χαρακτήρες: Ποιες δυνάμεις τους επηρεάζουν; Τι τους καθοδηγεί;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, αναπτύσσετε μια «καίριας σημασίας δεξιότητα» για τους ηγέτες, λέει η Vuckovic: διαπροσωπική αντίληψη και ενσυναίσθηση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προάγει φιλόξενους χώρους εργασίας που ακμάζουν.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε με ποιον χαρακτήρα ή στοιχεία της ιστορίας σχετίζεστε περισσότερο. Τι κοινό έχετε; Γιατί βρίσκετε τον συγκεκριμένο χαρακτήρα τόσο ελκυστικό; Έχετε τα ίδια δυνατά σημεία ή ελαττώματα;

Τώρα, εξασκείτε την αυτογνωσία, μια άλλη κρίσιμη δεξιότητα για την επιτυχή ηγεσία, λέει η Vuckovic.

Καθώς συνεχίζετε να διαβάζετε, εντοπίστε τυχόν συγκρούσεις που προκύπτουν. Προσπαθήστε να περιγράψετε συνοπτικά το πραγματικό ηθικό δίλημμα πίσω από αυτές: Είναι το άτομο εναντίον της κοινότητας; Η αφοσίωση έναντι της αλήθειας;

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μια καθολική σύγκρουση, με την οποία ταυτίζονται πολλοί - και θα ήταν καλό να ξέρετε πώς να την επιλύσετε. Σκεφτείτε πώς θα συμβουλεύατε τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος: Τι θα τους λέγατε να κάνουν; Πώς θα τους συμβουλεύατε να προχωρήσουν μπροστά;

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εξασκηθείτε στην ανάλυση - και επίλυση - ενός προβλήματος χωρίς να κολλήσετε σε λεπτομέρειες της πραγματικής ζωής, λέει η Vuckovic. Σας βοηθά επίσης να εξασκηθείτε στην προσέγγιση θεμάτων από ένα «ουδέτερο σημείο εισόδου», κάτι που είναι χρήσιμο όταν τα διλήμματα της πραγματικής ζωής σας είναι πολωτικά, προσθέτει.

Αντλήστε παραλληλισμούς στο χώρο εργασίας

Αφού αναλύσετε τις συγκρούσεις των χαρακτήρων, σκεφτείτε πώς η ιστορία σχετίζεται με τα διλήμματα της δικής σας ζωής. Ίσως σκέφτεστε να εγκαταλείψετε μια δουλειά. Ίσως παλεύετε με την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και καριέρας.

Αναρωτηθείτε τι μπορεί να σας διδάξει το βιβλίο σχετικά με αυτό και μην πανικοβάλλεστε όταν δεν υπάρχει σαφής απάντηση. «Πολλές φορές η πρώτη σας απάντηση θα είναι "τίποτα" ή "δεν έχω ιδέα"», λέει η Vuckovic.

Η πρότασή της: Φανταστείτε το. Επινοήστε έναν φανταστικό παραλληλισμό μεταξύ των συγκρούσεων του μυθιστορήματος και του δικού σας εργασιακού διλήμματος. Ακόμα κι αν σας φαίνεται υπερβολικό, μπορεί να σας βοηθήσει να αναλύσετε ένα οικείο πρόβλημα από μια νέα οπτική γωνία.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι σας απασχολεί το να συνδυάσετε την εργασία με την οικογενειακή ζωή και ότι αυτή τη στιγμή διαβάζετε το βιβλίο «The Great Gatsby» του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.

Το βιβλίο αναφέρεται στην επιδίωξη ανέφικτων ονείρων, οπότε υπάρχει μια σύνδεση. Όσον αφορά τον συνδυασμό εργασίας και οικογένειας, ίσως εγκλωβίζεστε σε ένα ανέφικτο στάνταρ χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Θα μπορούσε αυτό να είναι το μεταφορικό σας «πράσινο φως»;

Και πάλι, μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για να αναλύσετε τα δικά σας διλήμματα.

«Είναι απλώς ένας τρόπος να σκεφτείτε δημιουργικά και διαφορετικά από μια διαφορετική οπτική γωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε», λέει η Vuckovic.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM