Νέο πείραμα της ESA: 60 μέρες ανάσκελα σε γυρτό κρεβάτι, με το κεφάλι προς τα κάτω

Νέο πείραμα της ESA: 60 μέρες ανάσκελα σε γυρτό κρεβάτι, με το κεφάλι προς τα κάτω Facebook Twitter
CNES/MEDES–E.Grimault, 2017
0

Μόλις ξεκίνησε η δεύτερη μελέτη κατάκλισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), στη διάρκεια της οποίας δέκα εθελοντές θα παραμείνουν επί 60 μέρες ξαπλωμένοι ανάσκελα στο κρεβάτι, με το κεφάλι τους να βρίσκεται σε κλίση έξι μοιρών προς τα κάτω και με τα πόδια τους προς τα πάνω.

Η μελέτη λαμβάνει χώρα στη διαστημική κλινική MEDES στην Τουλούζη της Γαλλίας. Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους ένα ανάλογο πείραμα ίδιας διάρκειας με ίδιο αριθμό συμμετεχόντων.

Στο νέο πείραμα, όπως και στο πρώτο, οι εθελοντές δοκιμάζουν ένα "κοκτέιλ" βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό των αστροναυτών να καταπολεμήσει τις παρενέργειες της ζωής στο διάστημα.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να κινηθούν, αλλά πρέπει πάντα τουλάχιστον ο ένας ώμος τους να ακουμπά στο κρεβάτι τους. Μια τέτοια παρατεταμένη κατάκλιση αδυνατίζει τους μυς και τα οστά, ενώ η ανάποδη κλίση προς τα κάτω ωθεί τα υγρά και το αίμα να κινηθούν προς το κεφάλι - πράγματα που συμβαίνουν και στους αστροναύτες στο διάστημα λόγω έλλειψης της γήινης βαρύτητας.

Η επικεφαλής των σχετικών ερευνών Τζένιφερ Νγκο-Ανχ της ESA δήλωσε ότι «οι μελέτες κατάκλισης επιβαρύνουν τον καθένα που συμμετέχει σε αυτές και απαιτούν πολλή προετοιμασία, αλλά παρέχουν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε την χρησιμότητα νέων ιδεών, προτού τις εφαρμόσουμε στους αστροναύτες στο διάστημα».

Πρόθυμοι εθελοντές για τέτοια πειράματα...ταλαιπωρίας δεν είναι εύκολο να βρεθούν, καθώς όχι μόνο γίνονται εντατικά πειραματόζωα επί δύο μήνες, αλλά όταν σταματά η οριζοντίωσή τους, με δυσκολία μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Το Κέντρο Αστροναυτών της ESA στην Κολωνία αναλαμβάνει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των εθελοντών μετά την κλινική δοκιμή.

Με ενδιαφέρον αναμένει η επιστημονική κοινότητα τις δημοσιεύσεις των ερευνητών, κατά πόσο όντως ένα τέτοιο κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών αποτελεί αντίδοτο για τις διαστημικές παρενέργειες.

Η επόμενη δοκιμή κατάκλισης της ESA θα γίνει σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), τον Αύγουστο του 2018, στις εγκαταστάσεις του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, προκειμένου να δοκιμασθεί η αποτελεσματικότητα της τεχνητής βαρύτητας στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της έλλειψης φυσικής βαρύτητας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM