Moderna: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του HIV

Moderna: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του HIV Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους εμβολίου mRNA τεχνολογίας κατά του HIV, όπως ανακοίνωσαν χθες η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna  και η ΜΚΟ International AIDS Vaccine Initiative. 


Η πρώτη φάση των δοκιμών πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δείγμα 56 υγιών ενηλίκων που είναι αρνητικοί στον HIV. 


Παρά τις τέσσερις δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες δεν έχουν αναπτύξει ακόμη εμβόλιο που προστατεύει από τον ιό που προκαλεί το AIDS και ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ετησίως. 

Ωστόσο, η επιτυχία της τεχνολογίας mRNA -που κατέστησε εφικτή την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 σε χρόνο ρεκόρ- έχει προκαλέσει λόγους βάσιμης αισιοδοξίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. Ο στόχος τού εμβολίου που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής, είναι η πρόκληση ενός είδους αντισωμάτων, των λεγόμενων «ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων» (broadly neutralizing antibodies) ή bnAbs, που μπορούν να δράσουν κατά πολλών στελεχών του HIV που κυκλοφορούν σήμερα. 

Το εμβόλιο ουσιαστικά καλείται να «διδάξει» τα Β λεμφοκύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πώς να παράγουν αυτά τα αντισώματα. 


Στους μετέχοντες στη δοκιμή παρασχέθηκε μέσω ένεσης ένα ανοσογόνο -ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση- και στη συνέχεια ενισχυτικό ανοσογόνο. 

«Η πρόκληση bnAbs θεωρείται ο στόχος του εμβολιασμού για τον HIV και αυτό είναι το πρώτο βήμα στην διαδιkασία αυτή» σημειώνεται σε ανακοίνωση των Moderna και IAVI. 


«Θα χρειαστούν περαιτέρω ανοσογόνα για να οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο δρόμο αυτό, αλλά ο συνδυασμός του αρχικού εμβολιασμού είναι το πρώτο βασικό στοιχείο του εμβολιαστικού σχήματος κατά του HIV» εξηγεί ο Ντέιβιντ Ντίμερτ, επικεφαλής ερευνητής ενός από τις τέσσερις υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές. 

Με πληροφορίες από AFP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM