Πρόσφατα, το MIT Technology Review δημοσίευσε μια λίστα με τις χειρότερες καινοτομίες των τελευταίων δύο δεκαετιών.

 

Ορισμένες από αυτές είχαν βγει πρώιμα στην αγορά, άλλες αποδείχτηκαν ένα προϊόν χωρίς πελάτες και μερικές, ενώ αρχικά φάνηκε να βοηθούν, τελικά προκάλεσαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.

 

Ο κατάλογος από το διεθνούς κύρους περιοδικό "Technology Review" (Επιθεώρηση Τεχνολογίας) του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ περιλαμβάνει:

Τα Segway
Τα Google Glass
Την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Την πρόταση του «ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί»
Το CRISPR, την επαναστατική τεχνική ακριβούς κατάτμησης και τροποποίησης του DNA
Το data trafficking
To κρυπτονόμισμα
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Τις πλαστικές κάψουλες καφέ
Τα selfie sticks

 

ΜΙΤ Technology Review: Αυτές είναι οι δέκα χειρότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα
Tα Segway που υποσχέθηκαν πολλά και πέτυχαν λίγα


Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι καινοτομίες; Όλα κατασκευάστηκαν τον 21ο αιώνα χρησιμοποιώντας επιχειρηματικούς κανόνες του 20ού αιώνα, σημειώνει το MIT.

 

Για την περίπτωση του Segway σημειώνεται πως ο εφευρέτης Dean Kamen το προώθησε ως μια συσκευή που θα μεταμόρφωνε τις πόλεις και τις μεταφορές. Αποδείχθηκε ότι είναι ένα ακριβό πατίνι που σας κάνει να φαίνεστε ανόητοι. Τα Hoverboards ήταν ομοίως μια τέτοια περίπτωση μέχρι που άρχισαν να εκρήγνυνται οι μπαταρίες τους. 

 

Αν τα γυαλιά της Google είχαν αναπτυχθεί από μια μικρότερη εταιρεία, πιθανότατα δεν θα είχαν καν γίνει γνωστά. Αλλά η Google θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο δεν μιλάμε για μια εμπορικά αποτυχημένη τεχνολογία, αλλά για αποτυχημένο προϊόν. Η επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκει αλλού επιτυχημένες εφαρμογές.

 

Ορισμένες τεχνολογίες είναι καλά σχεδιασμένες αλλά δεν λύνουν πραγματικά προβλήματα και δημιουργούν νέα. Πριν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τα κανονικά ψηφοδέλτια άφηναν ένα ελεγχόμενο ίχνος χαρτιού. Τώρα οι εκλογές είναι πιο ευάλωτες στην πειρατεία.

 

Ορισμένες αποτυχίες εφαρμόζουν μια τεχνολογική λύση σε αυτό που είναι πραγματικά ένα κοινωνικό ή πολιτικό πρόβλημα. Πάρτε την πρόταση για έναν φορητό υπολογιστή ανά παιδί, η οποία θέλησε να λύσει την ανισότητα στην εκπαίδευση με ένα νέο gadget. Αλλά ήταν μάλλον πολύ νωρίς... Οι εμπορικοί φορητοί υπολογιστές, τα τάμπλετ και πάνω από όλα τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν έκτοτε πλημμυρίσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

ΜΙΤ Technology Review: Αυτές είναι οι δέκα χειρότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα
Οι πλαστικές κάψουλες καφέ που προκάλεσαν τεράστιο όγκο απορριμάτων που δεν ανακυκλώνεται

 

Οι αδιάκριτες χρήσεις της τεχνολογίας μας ανησυχούν. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανονισμοί παραβιάζονται. Οι τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων όπως το CRISPR μπορεί μία μέρα να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες, αλλά τώρα δεν γνωρίζουμε αν το CRISPR είναι ασφαλές για χρήση στον άνθρωπο. 

 

Άλλες φορές, η τεχνολογία έχει ξεπεράσει τη ρύθμιση και βρέθηκε εκτός ελέγχου. Η διακίνηση δεδομένων, η κοινή χρήση και η αναδιάταξη των δεδομένων των ανθρώπων χωρίς τον έλεγχο ή την έγκρισή τους, έχει συμβάλει στην υπονόμευση της προσωπικής ελευθερίας και της ίδιας της δημοκρατίας.

 

Ορισμένες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται απλώς εσφαλμένα. Μέχρι στιγμής, το κρυπτονόμισμα φαίνεται κυρίως σαν ένας τρόπος  ώστε κάποιοι λίγοι κερδοσκόποι να πλουτίσουν, ενώ πολλοί άλλοι άνθρωποι καταλήγουν φτωχότεροι. Αλλά η τεχνολογία που στηρίζει το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε ακόμα να μεταμορφωθεί σε άλλους τομείς.

 

Ακόμα, υπάρχουν μερικές εφευρέσεις που δεν έχουν χαρακτηριστικά λύσης και τελικά δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για παράδειγμα εθίζουν τελικά μια νέα γενιά στη νικοτίνη, μέσα από ένα κενό που τους επέτρεψε να ξεφύγουν από τους κανονισμούς δημόσιας υγείας ενώ αρχικά αποσκοπούσαν στην αποθάρρυνση του καπνίσματος.

 

Οι πλαστικές κάψουλες καφέ εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, αλλά παράγουν τόνους αποβλήτων που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.

 

Και τέλος, το MIT σημειώνει χαρακτηριστικά πως για τα selfie sticks απλά δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr