Μια νέα μέθοδος εξόντωσης καρκινικών κυττάρων, ίσως ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες

Μια νέα μέθοδος εξόντωσης καρκινικών κυττάρων, ίσως ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες Facebook Twitter
0

Ένας νέος τρόπος εξόντωσης των καρκινικών κυττάρων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία της νεοπλασματικής νόσου, λένε οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον Independent.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σκέλος DNA που μπορεί να ενεργοποιήσει μια φυσική ανοσολογική απόκριση για να στοχεύσει και να σκοτώσει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Ο νέος τρόπος χρήσης του DNA θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία του καρκίνου. Στοχεύει ανθρώπινα κύτταρα που προέρχονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του μαστού, καθώς και κακοήθη κύτταρα μελανώματος σε ποντίκια.

Χρησιμοποιεί ένα ζεύγος DNA σε σχήμα που θυμίζει «φουρκέτα μαλλιών», το οποίο εγχύθηκε σε καρκινικά κύτταρα. Μόλις συνδέθηκαν με το microRNA ξετυλίχθηκανμ σχημάτισαν μακρύτερες αλυσίδες DNA που δημιούργησαν ανοσολογική απόκριση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνώρισε τα υπερπαραγόμενα κύτταρα microRNA ως επικίνδυνα, γεγονός που ενεργοποίησε μια φυσική ανοσολογική απόκριση, η οποία σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα.

Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα, που επιμελήθηκε του όλου εγχειρήματος, λέει ότι η μέθοδός τους είναι διαφορετική από τις υπάρχουσες και θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή πρωτοποριακών φαρμάκων κατά του καρκίνου.

Ανυπολόγιστη βοήθεια 

Γενικότερα εκτιμάται πως στην μάχη κατά του καρκίνου τα φάρμακα που βασίζονται στο DNA και το RNA αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το DNA και το RNA είναι ζωτικής σημασίας μόρια που μεταφέρουν πληροφορίες και μπορούν να ελέγχουν τη βιολογική λειτουργία των κυττάρων. Αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον της ιατρικής και να βοηθήσουν στη θεραπεία άλλων ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και γενετικές αιτίες.

Η χρήση του DNA και του RNA για τη θεραπεία του καρκίνου ήταν δύσκολη, επειδή είναι πολύπλοκο να κάνουν την διάκριση μεταξύ καρκινικών και υγιών κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εάν προσβληθούν υγιή κύτταρα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σκέλος DNA σε σχήμα φουρκέτας που μπορεί να ενεργοποιήσει μια φυσική ανοσολογική απόκριση για να στοχεύσει και να σκοτώσει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Akimitsu Okamoto από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι καλά νέα για τους γιατρούς, τους ερευνητές που ασχολούνται με την ανακάλυψη φαρμάκων και τους καρκινοπαθείς, καθώς πιστεύουμε ότι θα τους δώσουν νέες επιλογές για την ανάπτυξη φαρμάκων και για τις πολιτικές φαρμακευτικής αγωγής. Στη συνέχεια, θα στοχεύσουμε στην ανακάλυψη φαρμάκων με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και θα εξετάσουμε λεπτομερώς την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, την τοξικότητα και τις πιθανές μεθόδους χορήγησης».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM