Κορωνοϊός: Ξεκινά δοκιμή με βιταμίνη Α για τη θεραπεία της απώλειας όσφρησης

Γυναίκα μυρίζει λουλούδια Facebook Twitter
0

Βρετανοί ερευνητές ξεκινούν δοκιμή προκειμένου να διαπιστώσουν αν η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της όσφρησης, σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Το University of East Anglia διενεργεί δοκιμή, διάρκειας 12 εβδομάδων, στην οποία σε κάποιους από τους μετέχοντες θα χορηγηθεί θεραπεία με ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α. 

Όλοι οι εθελοντές θα κληθούν να μυρίσουν έντονες οσμές, όπως χαλασμένα αυγά και τριαντάφυλλα, ενώ θα διενεργείται μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Επίσης, θα υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις πριν και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, για να γίνει σύγκριση δεδομένων. 

Προηγούμενη μελέτη που έγινε στη Γερμανία έδειξε το πιθανό όφελος της βιταμίνης Α σε περιπτώσεις απώλειας ή αλλοίωσης της όσφρησης. Όσοι έλαβαν αυτές τις ρινικές σταγόνες εμφάνισαν διπλάσια βελτίωση, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί βιταμίνη Α. Η ομάδα του UEA θα εξερευνήσει πώς αυτή η θεραπεία «δουλεύει» για την αποκατάσταση ιστών στη μύτη που έχουν υποστεί βλάβες από ιούς. 

«Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αύξηση του μεγέθους και της δραστηριότητας των οσφρητικών οδών που έχουν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο των ασθενών, όταν τους χορηγείται θεραπεία με ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α», δήλωσε ο καθηγητής Καρλ Φίλποτ.  

«Θα αναζητήσουμε αλλαγές στο μέγεθος του οσφρητικού βολβού, μία περιοχή πάνω από τη μύτη, όπου τα οσφρητικά νεύρα συνδέονται με τον εγκέφαλο. Επίσης, θα εξετάσουμε τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναγνώριση οσμών», συμπλήρωσε. 

Η ανοσμία ή η αλλοίωση της όσφρησης είναι ένα συχνό σύμπτωμα του κορωνοϊού, ενώ και πολλοί άλλοι ιοί- όπως της γρίπης- μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. 

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν φυσικά την όσφρηση έπειτα από μερικές εβδομάδες, πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίμονες οσφρητικές διαταραχές. 

Μία από αυτούς είναι η Λίνα Άλναντι. Η 29χρονη από το Λονδίνο εμφάνισε παροσμία μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι πολλά συνηθισμένα πράγματα μυρίζουν διαφορετικά για εκείνη. 

Το νερό της βρύσης της μυρίζει φριχτά, ο κόλιανδρος έχει οσμή αποσμητικού και τα αυγά- από τα αγαπημένα της φαγητά- της μυρίζουν σαν καμένο λάστιχο.  

«Θεωρούμε δεδομένη την αίσθηση της όσφρησης. Η απώλειά της ήταν καταστροφική, έχει επηρεάσει τη διατροφή μου δραματικά. Υπάρχουν πολλά φαγητά που απλά δεν μπορούσα να φάω, είναι πραγματικά ενοχλητικό», εξήγησε στο BBC. 

Επιπλέον, έχουν γίνει δυσάρεστες για εκείνη κάποιες καθημερινές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το ντους. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η 29χρονη έχει βρει κάποια «τρικ». 

«Τα φαγητά μυρίζουν καλύτερα αν τους προσθέσεις λεμόνι ή τσίλι. Επίσης, πειραματίζομαι και κάνω λίστες με τα “ασφαλή” τρόφιμα, που δεν θα μου προκαλέσουν τάση για εμετό. Έπρεπε να γίνω δημιουργική, για να διασφαλίσω ότι θα τρώω τα σωστά πράγματα», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM