ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Κορωνοϊός: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής «αποφάνθηκε» από ποιον κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε σε ένα τραπέζι

Κορωνοϊός: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής «αποφάνθηκε» από ποιον κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε σε ένα τραπέζι Facebook Twitter
0

Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku χρησιμοποιήθηκε από επιστήμονες για τον υπολογισμό του κινδύνου μόλυνσης από κορωνοϊό σε κλειστούς χώρους και σε τραπέζια. 

Η χαμηλή υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά των μολυσμένων σταγονιδίων στον αέρα ενός κλειστού χώρου, κάτι που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε ξηρούς χώρους, ιδίως τους μήνες του χειμώνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που έγινε με τη βοήθεια του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku, οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου Covid-19, όταν λόγω του κρύου δεν θα είναι εύκολος ο φυσικός αερισμός ενός χώρου.


Παράλληλα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στην αποτροπή εξάπλωσης της Covid-19, καθώς επίσης ότι σε έναν χώρο εστίασης κάποιος είναι πιθανότερο να μολυνθεί από κάποιον που κάθεται δίπλα του στο τραπέζι, παρά από κάποιον που κάθεται απέναντι. 

Την έρευνα ανέλαβαν Ιάπωνες ερευνητές του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου Riken της χώρας και του Πανεπιστημίου του Κόμπε.


Η μοντελοποίηση της διασποράς των σταγονιδίων από άτομα φορείς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορα προσομοιωμένα κλειστά περιβάλλοντα, η οποία έγινε με τη χρήση του υπερυπολογιστή, έδειξε ότι όταν το επίπεδο υγρασίας είναι κάτω από 30%, η ποσότητα των μολυσμένων σταγονιδίων είναι υπερδιπλάσια μέσα σε έναν χώρο, σε σχέση με επίπεδα υγρασίας άνω του 60%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μακότο Τσουμποκόρα, είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή Fugaku του Riken για να μοντελοποιήσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό μέσα σε τρένα, χώρους εργασίας και τάξεις σχολείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Τech & Science
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ