Κορωνοϊός: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής «αποφάνθηκε» από ποιον κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε σε ένα τραπέζι

Κορωνοϊός: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής «αποφάνθηκε» από ποιον κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε σε ένα τραπέζι Facebook Twitter
0

Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku χρησιμοποιήθηκε από επιστήμονες για τον υπολογισμό του κινδύνου μόλυνσης από κορωνοϊό σε κλειστούς χώρους και σε τραπέζια. 

Η χαμηλή υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά των μολυσμένων σταγονιδίων στον αέρα ενός κλειστού χώρου, κάτι που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε ξηρούς χώρους, ιδίως τους μήνες του χειμώνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που έγινε με τη βοήθεια του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku, οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου Covid-19, όταν λόγω του κρύου δεν θα είναι εύκολος ο φυσικός αερισμός ενός χώρου.


Παράλληλα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στην αποτροπή εξάπλωσης της Covid-19, καθώς επίσης ότι σε έναν χώρο εστίασης κάποιος είναι πιθανότερο να μολυνθεί από κάποιον που κάθεται δίπλα του στο τραπέζι, παρά από κάποιον που κάθεται απέναντι. 

Την έρευνα ανέλαβαν Ιάπωνες ερευνητές του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου Riken της χώρας και του Πανεπιστημίου του Κόμπε.


Η μοντελοποίηση της διασποράς των σταγονιδίων από άτομα φορείς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορα προσομοιωμένα κλειστά περιβάλλοντα, η οποία έγινε με τη χρήση του υπερυπολογιστή, έδειξε ότι όταν το επίπεδο υγρασίας είναι κάτω από 30%, η ποσότητα των μολυσμένων σταγονιδίων είναι υπερδιπλάσια μέσα σε έναν χώρο, σε σχέση με επίπεδα υγρασίας άνω του 60%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μακότο Τσουμποκόρα, είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή Fugaku του Riken για να μοντελοποιήσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό μέσα σε τρένα, χώρους εργασίας και τάξεις σχολείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM