Κορωνοϊός: Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν app που εντοπίζει πιθανά κρούσματα

Κορωνοϊός: Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν app που εντοπίζει πιθανά κρούσματα Facebook Twitter
0

Τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησαν μία εφαρμογή που εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα ο χρήστης διαπιστώνει αν είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα. 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής, στόχος της είναι ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων ενώ ταυτόχρονα ο χρήστης «βλέπει» εάν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή πιθανό κρούσμα. Η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω facebook ή gmail. Η bitleaf, όπως ονόμασαν την ομάδα τους οι τέσσερις φοιτητές, αποτελείται από τους Γιώργο Τσούλο, Μάρκο Σταματάκη, Βασίλη Κυριαζόπουλο και Θάνο Σταματάκη. 

«Σκεφτήκαμε πως η τεχνολογία δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά, ειδικά στην χώρα μας. Έτσι, καταλήξαμε πως μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων», αναφέρουν οι δημιουργοί της εφαρμογής σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο news247.gr. 

Οι τέσσερις φοιτητές, που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί και σε προηγούμενα πρότζεκτ, αναφέρουν ότι μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης ανώνυμα, δίνει πληροφορίες για την τοποθεσία του. Σε περίπτωση που νοσήσει, και πάλι ανώνυμα, το δηλώνει στην εφαρμογή. «Έτσι, ενημερώνονται όλοι οι χρήστες που ήρθαν σε επαφή με το πιθανό κρούσμα, τις τελευταίες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργικότητα της εφαρμογής στηρίζεται στην ατομική ευθύνη, που μέχρι στιγμής έχει δείξει ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό», υποστηρίζουν. 

Κορωνοϊός: Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν app που εντοπίζει πιθανά κρούσματα Facebook Twitter

«Η εφαρμογή αποτελεί κοινωνική δράση και δεν αποσκοπούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτήν. Θα θέλαμε να γίνει το βασικό εργαλείο του ελληνικού κράτους για την πρόληψη της νόσου και να βοηθήσουμε στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. 


Περισσότερα για την εφαρμογή μπορείτε να δείτε εδώ

Με πληροφορίες από news247.gr

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM