Οι πολύ παχύσαρκοι ασθενείς με Covid-19 διατρέχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη, συγκριτικά με όσους έχουν λιγότερο βάρος, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

 

Παράλληλα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι που νοσούν με Covid-19, έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν λόγω βαριάς νόσου. 

 

«Τα ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων μελετών, που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έχουν περισσότερο βάρος», σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι παχύσαρκοι έχουν ήδη μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους και ο κορωνοϊός επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση, ιδίως στην καρδιά και στους πνεύμονές τους.

 

Η νέα μεγάλη μελέτη του CDC βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 150.000 ασθενείς Covid-19 σε 238 αμερικανικά νοσοκομεία, από τους οποίους το 28% ήταν υπέρβαροι και το 51% παχύσαρκοι. Οι παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 30-34 είχαν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και 8% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς κανονικού βάρους. Οι πολύ παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος άνω του 45 είχαν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και 61% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

 

Όμως και οι λιποβαρείς ασθενείς, με βάρος μικρότερο του κανονικού (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18,5), είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο μετά από λοίμωξη Covid-19, όχι όμως μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου, σύμφωνα με τους New York Times. Τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των πολύ παχύσαρκων.

 

Με πληροφορίες από New York Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr