Το κόψιμο του τσιγάρου μετά από διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση - Νέα μελέτη

Το κόψιμο του τσιγάρου μετά από διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση - Νέα μελέτη Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
0

Οι ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων που σταματούν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της νόσου τους έχουν σημαντική βελτίωση κατά 29% στην επιβίωσή τους, σε σχέση με όσους συνεχίζουν το τσιγάρο παρά τη διάγνωση, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαβέριο Καΐνι του Ινστιτούτου Ερευνών και Πρόληψης του Καρκίνου στη Φλωρεντία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ογκολογίας «Journal of Thoracic Oncology» της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου των Πνευμόνων, πραγματοποίησαν μία μετά-ανάλυση 21 δημοσιευμένων ερευνών (έως τον Οκτώβριο του 2021) σχετικά με την επίπτωση που έχει η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση καρκίνου στους πνεύμονες.

Η μελέτη, η οποία αφορούσε συνολικά περισσότερους από 10.000 ασθενείς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική σε διαφορετικά είδη καρκίνου των πνευμόνων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι θεράποντες γιατροί πρέπει να εκπαιδεύουν τους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων σχετικά με τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ακόμη και μετά τη διάγνωση και να τους παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη γι' αυτό», δήλωσε ο δρ Καΐνι.

Ο καπνός, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει την ανάπτυξη των όγκων, την επέκτασή τους και τη διασπορά τους, ενώ μειώνει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας και άλλης θεραπείας, καθώς και την ανθεκτικότητα των ασθενών σε αυτές. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών μετά την αφαίρεση όγκων.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM