«Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια» μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

«Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια» μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά Facebook Twitter
0

Μασάτε τσίχλα και ξαφνικά- κατά λάθος- την καταπίνετε. Ίσως αυτόματα σας περνά από το μυαλό ένα ερώτημα: πόσο θα μείνει στο στομάχι; 

Μεγαλώνοντας οι περισσότεροι ακούγαμε τους γονείς μας να μας λένε να μην καταπίνουμε τις τσίχλες, γιατί αυτές θα μείνουν επτά χρόνια στο στομάχι μας. Αυτό δεν ισχύει, λέει ο Σάιμον Τράβις, καθηγητής κλινικής γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

«Δεν έχω ιδέα πώς προέκυψε αυτός ο μύθος. Φαντάζομαι ότι κάποιος ήθελε να μην μασάνε τσίχλες τα παιδιά του», συμπληρώνει, μιλώντας στο CNN. 

Η κατάποση τσιχλών είναι επιβλαβής μόνο όταν γίνεται σε βαθμό υπερβολής, κάτι πολύ σπάνιο, σημειώνει. Υπερβολή θα μπορούσε να θεωρηθεί αν κάποιος κατάπινε τρεις ή περισσότερες τσίχλες την ημέρα, εξηγεί. 

«Αν καταπιείς τσίχλα, θα περάσει από το στομάχι, το έντερο και θα βγει αμετάβλητη από την άλλη πλευρά. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που τσίχλες έμειναν στο έντερο βρεφών ή παιδιών, αν κατάπιαν πολλές και αυτό προκαλεί απόφραξη. Ωστόσο, σε 30 χρόνια σταδιοδρομίας δεν έχω δει καμία τέτοια περίπτωση», επισημαίνει ο Τράβις. 

Ο δρ. Άαρον Κάρολ, καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει γράψει αρκετά βιβλία στα οποία καταρρίπτει μύθους για το ανθρώπινο σώμα. Συμφωνεί πως οι τσίχλες που καταπίνουμε δεν μας βλάπτουν, αλλά δεν θα ενθάρρυνε κάτι τέτοιο. «Δεν έχουν καμία διατροφική αξία», σημειώνει. 

Πότε να ανησυχήσετε για τις τσίχλες που καταπίνετε 

Δεν χρειάζεται να πάτε σε γιατρό αν καταπιείτε τσίχλα, εκτός από την περίπτωση που πονάτε ή το έχετε παρακάνει, λένε τόσο ο Τράβις όσο και ο Κάρολ. 

Όμως, η κατάποση τσίχλας θα μπορούσε να προκαλέσει θέματα σε ανθρώπους με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, τονίζουν οι ειδικοί. 

«Αν δεν υπάρχουν αποφράξεις και στενώσεις, τα πράγματα περνάνε μια χαρά», δήλωσε η δρ. Λέιλα Κία, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Όμως, αν υπάρχει στένωση ή οξεία φλεγμονή, για οποιοδήποτε λόγο, ή οι κενώσεις δεν γίνονται με τον τρόπο που πρέπει, τότε σίγουρα το να καταπιείς τσίχλα ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να διαλυθεί, ίσως να προκαλέσει προβλήματα», εξηγεί. 

Η νόσος Crohn είναι μία πάθηση που προκαλεί τέτοια ζητήματα σημειώνει. Οι γιατροί συνήθως συστήνουν στους ασθενείς να αποφεύγουν τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τους σπόρους και τις τσίχλες. 

Επίσης, πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει και κάποιος που έχει υποβληθεί σε γαστρεντερική επέμβαση. Πάντως, μέχρι στιγμής δρ. Κία λέει πως δεν έχει αφαιρέσει τσίχλα από κάποιον ασθενή. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM