Καρκινογόνα «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε πολλά είδη φακών επαφής

Καρκινογόνα «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε πολλά είδη φακών επαφής Facebook Twitter
0

Πολλοί μαλακοί φακοί επαφής στις ΗΠΑ είναι κατασκευασμένοι από ενώσεις που συνδέονται με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μελέτη που διεξήχθη σε εργαστήριο, πιστοποιημένο από την Environmental Protection Agency [Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος[, εξέτασε 18 δημοφιλή είδη φακών επαφής και βρήκε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οργανικού φθορίου, δείκτη των PFAS, σε καθένα από αυτά.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τα PFAS (υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) είναι μια ομάδα περίπου 14.000 τεχνητών χημικών ουσιών που είναι «πολύ ανθεκτικές στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό - δηλαδή δεν διασπώνται και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου».

Τα PFAS, γνωστά και ως «παντοτινά χημικά», μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια χωρίς να διασπώνται και συνδέονται με καρκίνο, επιπλοκές στο έμβρυο, ηπατικές παθήσεις, νεφροπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς, προβλήματα γονιμότητας, αυτοάνοσες διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών, οι οποίες ανατέθηκαν από το Mamavation και τα μπλογκ δημόσιας υγείας Environmental Health News, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι δοκιμασμένοι φακοί επαφής υπερέβαιναν τα 100 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) οργανικού φθορίου, το οποίο ισοδυναμεί με 100 εκατομμύρια ppt ή 50.000 φορές περισσότερο από το υψηλότερο επίπεδο που θεωρείται ασφαλές στο πόσιμο νερό από την EPA.

«Θα μπορούσατε να θεωρήσετε τους φακούς σχεδόν καθαρά PFAS», δήλωσε στον Guardian ο Scott Belcher, ερευνητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και επιστημονικός σύμβουλος των εργαστηριακών δοκιμών.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευτούν πέρα από το να φορούν γυαλιά αντί για φακούς επαφής ενώ προτρέπει να μιλήσουν με τους παρόχους τους εάν υπάρχουν ανησυχίες.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να έχουν κάποια μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε με τον γιατρό σας», πρόσθεσε.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ