Καλλιτέχνης ξεγέλασε τα Google Maps με 99 κινητά τηλέφωνα, δημιουργώντας εικονικό μποτιλιάρισμα

Καλλιτέχνης ξεγέλασε τα Google Maps με 99 κινητά τηλέφωνα, δημιουργώντας εικονικό μποτιλιάρισμα Facebook Twitter
0

Ένας καλλιτέχνης κατάφερε να ξεγελάσει την Google και να δημιουργήσει ένα εικονικό μποτιλιάρισμα που πέρασε κανονικά στους χάρτες κίνησης των Google Maps, ενημερώνοντας τους οδηγούς για κάτι που δεν συνέβαινε στην πραγματικότητα.  

Χρησιμοποιώντας 99 μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα, ο Σάιμον Γουέκερτ εκμεταλλεύτηκε την μετάδοση δεδομένων κίνησης σε πραγματικό χρόνο, και έπεισε τον αλγόριθμο των Google Maps πως σε μία από τις κεντρικές γέφυρες του Spree υπήρχαν 99 κολλημένα αυτοκίνητα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνο αυτός και τραβούσε αργά τα κινητά, μέσα σε ένα κόκκινο καροτσάκι, βαδίζοντας χαμογελαστός πάνω στην άδεια γέφυρα. 

«Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτό να μετατρέψετε έναν "πράσινο" δρόμο σε "κόκκινο" στους χάρτες, έχοντας αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο, αφού οι οδηγοί θα προτιμήσουν άλλες διαδρομές για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα», λέει ο Γουέκερτ για την περφόμανς Google Maps Hacks.

«Η υπηρεσία των Google Maps έχει αλλάξει θεμελιακά την αντίληψή μας για το τι είναι ένας χάρτης, πώς αλληλεπιδρούμε με τους χάρτες, τα τεχνολογικά τους όρια και την εμφάνισή τους. Πώς σχετίζεται η τέχνη της εξαπάτησης με τις τεχνικές παρακολούθησης, ελέγχου και ρύθμισης στα Google's maps;», αναρωτιέται ο Γουέκερτ αναφερόμενος σε ένα άρθρο του ανθρωπολόγου Moritz Ahlert. «Λειτουργούν αυτοί οι χάρτες σαν δίχτυα που καθορίζουν την συμπεριφορά, τις απόψεις και τις εικόνες των ζωντανών, ασκώντας δύναμη και ελέγχοντας τη γνώση».

Ένα από τα εικονικά μποτιλιαρίσματα του Γουέκερτ περνούσε και από τον δρόμο στον οποίο βρίσκονται τα γραφεία της Google στο Βερολίνο. Ο δρόμος "κοκκίνισε" ενώ στην πραγματικότητα περνούσαν μόνο μερικά ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ. Εκπρόσωπος της εταιρείας σχολίασε στον Guardian: «Με αυτοκίνητο, καροτσάκι ή καμήλα, λατρεύουμε να βλέπουμε δημιουργικές χρήσεις των Google Maps, που μας βοηθούν να βελτιώνουμε τους χάρτες σε βάθος χρόνου».

Η ψηφιακή περφόμανς του Γουέκερτ έρχεται λίγες ημέρες πριν 15η επέτειο από το λανσάρισμα των Google Maps, και είναι μόνο η τελευταία μιας σειράς ευφάνταστων ενεργειών που εκμεταλλεύονται την συλλογή δεδομένων από την Google. Το 2015, η εταιρεία είχε αναγκαστεί να απενεργοποιήσει ένα χαρακτηριστικό των χαρτών, το Map Maker, όταν μία συντονισμένη δράση είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εικονικού πάρκου, που εμφάνιζε το ρομπότ του Android να ουρεί στο λογότυπο της Apple.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM