Και η Γαλλία περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών

Και η Γαλλία περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών Facebook Twitter
Και η Γαλλία περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 65 (EPA)
0

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Είναι η τελευταία σύσταση από ένα κράτος μέλος της ΕΕ για την έγκριση του εμβολίου με τέτοιους περιορισμούς, που επικαλείται ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για τους ηλικιωμένους.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ έχει εγκρίνει το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca για όλους τους ενήλικες, αλλά εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να καθορίσει τη δική του πολιτική.

Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη προτείνει να περιοριστεί η χορήγηση σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχτηκε επικρίσεις για τους χειρισμούς της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από την εταιρεία στα 27 κράτη μέλη.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για τον εμβολιασμό είναι η σωστή», είπε στη  γαλλική Le Monde σήμερα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε επίσης την προσέγγιση της ΕΕ σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Γαλλίας είπαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για ασθενείς άνω των 65 ετών.

«Αυτά τα δεδομένα θα φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ προτείνουμε τη χορήγησή τους για άτομα κάτω των 65 ετών», ανέφερε. Συνέστησε δε, το εμβόλιο να χορηγηθεί στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα ευάλωτα άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής στη Γαλλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει παρόμοιο πληθυσμό, ο αριθμός είναι πάνω από εννέα εκατομμύρια.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι οι Βρετανοί «διατρέχουν πολλούς κινδύνους σε αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», τονίζοντας τις καθυστερήσεις μεταξύ των δύο δόσεων.

«Εδώ οι επιστήμονες λένε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε. Αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίστηκαν το σχέδιο, παρά την κριτική.

Τα υπόλοιπα κράτη

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συστήσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Την Τρίτη οι υγειονομικές αρχές στη Σουηδία και την Πολωνία προέβησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις και ο υπουργός υγείας του Βελγίου είπε ότι το εμβόλιο, προς το παρόν, θα χορηγηθεί μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών.

Ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων το Σάββατο ενέκρινε επίσης το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες κάτω των 55 ετών.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ουσιαστική» πτώση της εξάπλωσης του ιού, σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επίσημα.

Με πληροφoρίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Τech & Science / ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας
NEWSROOM
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM