ΗΠΑ: Η Google στο «στόχαστρο» του υπουργείου Δικαιοσύνης για μονοπώλιο

ΗΠΑ: Η Google στο «στόχαστρο» του υπουργείου Δικαιοσύνης για μονοπώλιο Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέφυγε σήμερα κατά της εταιρείας Google, κατηγορώντας την θυγατρική του ομίλου Alphabet Inc ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία χρησιμοποιώντας το μέγεθός της για να αποτρέπει τους αντιπάλους της.

Οι πολιτείες που προσέφυγαν μαζί με την κυβέρνηση εναντίον της εταιρείας είναι οι εξής: Αρκάνσας, Φλόριντα, Γεωργία, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Μισούρι, Μοντάνα, Νότια Καρολίνα και Τέξας.

Στην προσφυγή σημειώνεται ότι η Google ενήργησε παράνομα για να διατηρήσει τη θέση της στον τομέα των αναζητήσεων και της διαφήμισης στο διαδίκτυο. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «χωρίς δικαστική εντολή η Google θα συνεχίσει την αντιανταγωνιστική στρατηγική της, πλήττοντας τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών και καταπνίγοντας την καινοτομία.

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η Google κατέχει σχεδόν το 90% όλων των ερωτημάτων που γίνονται σε μηχανές αναζήτησης στις ΗΠΑ και σχεδόν το 95% των αναζητήσεων μέσων κινητών τηλεφώνων.

«H Google είναι τώρα η αδιαμφισβήτητη πύλη για το διαδίκτυο για δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως (...) Για χάρη των Αμερικανών καταναλωτών, των διαφημιστών και όλων των εταιρειών που πλέον βασίζονται στην ψηφιακή οικονομία, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google και να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό.

«Στο τέλος, οι καταναλωτές και οι διαφημιστές είναι αυτοί που υποφέρουν από τις λιγότερες επιλογές, τη μικρότερη καινοτομία και τις λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές της διαφήμισης (...) Για αυτό ζητάμε από το δικαστήριο να σπάσει τον έλεγχο της Google στην αναζήτηση, ώστε να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία», προστίθεται στο κείμενο.

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε: «Δεν αποκλείεται τίποτα, όμως το ζήτημα των διορθωτικών μέτρων αντιμετωπίζεται καλύτερα από το δικαστήριο, αφού του δοθεί η ευκαιρία να ακούσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία».

Η εταιρεία, σε μια πρώτη αντίδραση, χαρακτήρισε την προσφυγή «βαθιά προβληματική», προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι «χρησιμοποιούν τη Google επειδή το επιλέγουν, όχι επειδή εξαναγκάζονται ή επειδή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις». Πρόσθεσε ότι θα εκδώσει σύντομα μια πλήρη ανακοίνωση για το θέμα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ