ΗΠΑ: Βορειοκορεάτες ΙΤ ψάχνουν δουλειά εξ' αποστάσεως για να κλέβουν χρήματα για την Πιονγιάνγκ

ΗΠΑ: Βορειοκορεάτες ΙΤ ψάχνουν δουλειά εξ' αποστάσεως για να κλέβουν χρήματα για την Πιονγιάνγκ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής από τη Βόρεια Κορέα προσπαθούν να βρουν εργασία εξ αποστάσεως, κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα με σκοπό να κλέψουν χρήματα για την Πιονγκγιάνγκ.

Πολλοί από αυτούς προσποιούνται ότι είναι από άλλα μέρη της Ασίας, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι αυτοί φέρεται να βοηθούν στη χρηματοδότηση οπλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων.

Η χώρα έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές πυραύλων τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτιο, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν απαγορευμένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο για πρώτη φορά από το 2017.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας αποστέλλει χιλιάδες υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει έσοδα που συμβάλλουν στα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων της, κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ» , ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Πρόσθεσαν δε, πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία. Ένας μικρότερος αριθμός λέγεται ότι εδρεύει στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

«Αυτοί οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες απαιτήσεις για συγκεκριμένες δεξιότητες πληροφορικής, όπως ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών για φορητές συσκευές, για να αποκτήσουν συμβάσεις εργασίας ελεύθερου επαγγελματία από πελάτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας», συνέχισαν στην κοινή τους δήλωση.

«Παρόλο που οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής της ΛΔΚ συνήθως ασχολούνται με εργασίες πληροφορικής που διαφέρουν από κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, έχουν χρησιμοποιήσει την προνομιακή πρόσβαση που απέκτησαν ως εργολάβοι, για να επιτρέψουν τις κακόβουλες εισβολές στον κυβερνοχώρο της ΛΔΚ», πρόσθεσε η δήλωση.

Ανέφεραν επίσης ότι οι εταιρείες που προσλαμβάνουν Βορειοκορεάτες εργάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις για παραβίαση των κυρώσεων.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ συνέδεσαν τους χάκερ που υποστηρίζονται από τη Βόρεια Κορέα με μια τεράστια ληστεία κρυπτονομισμάτων αξίας 615 εκατομμυρίων δολαρίων από παίκτες του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού Axie Infinity.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, ένας πρώην Αμερικανός ερευνητής ομάδας κρυπτονομισμάτων καταδικάστηκε σε περισσότερα από πέντε χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία, καθώς παρείχε βοήθεια στη Βόρεια Κορέα ώστε να να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Virgil Griffith εργάστηκε στο παρελθόν για το Ethereum Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην τεχνολογία, που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα.

Είχε δηλώσει ένοχος για συνωμοσία για παραβίαση του νόμου που αφορά στις διεθνείς αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όταν ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ για να κάνει μια παρουσίαση σχετικά με την τεχνολογία blockchain.

Το Ίδρυμα Ethereum δήλωσε τη στιγμή της σύλληψης του Griffith ότι δεν είχε εγκρίνει ούτε υποστηρίξει το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ