Ινδονησία και SpaceX εκτόξευσαν δορυφόρο που μεταδίδει 150 gigabytes ανά δευτερόλεπτο

Ινδονησία και SpaceX εκτόξευσαν πολυλειτουργικό δορυφόρο- Έχει ικανότητα μετάδοσης 150 gigabytes ανά δευτερόλεπτο Facebook Twitter
Φωτ.: Space X
0

Ο πρώτος πολυλειτουργικός δορυφόρος που ανήκει στην Ινδονησία σε συνεργασία με την SpaceX του Έλον Μασκ εκτοξεύθηκε σήμερα. 

Για την Ινδονησία η εκτόξευση του δορυφόρου SATRIA-1 αποτελεί μια ιστορική στιγμή. Αν και η Ινδονησία έχει ήδη πολλούς δορυφόρους που έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα, ο Satelit Republik Indonesia (SATRIA) 1 είναι ο πρώτος δορυφόρος με διάφορες εκπληκτικές προδιαγραφές και πλήρως ελεγχόμενος από την ίδια την κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Ο δορυφόρος δημιουργήθηκε από τη γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space το 2020. Είναι ένας δορυφόρος πολύ υψηλής απόδοσης (VHTS), με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Ασία, που μπορεί να παρέχει 150 gigabytes ανά δευτερόλεπτο (GBPS) και χρησιμοποιεί την προηγμένη συχνότητα Ka-Band. Επίσης το μέγεθος του SATRIA-1 είναι πρωτοφανές. Ο δορυφόρος έχει ύψος 6,5 μέτρα και βάρος 4,5 τόνους. Παρόλα αυτά, ο δορυφόρος αναμένεται να είναι λειτουργικός για τουλάχιστον 15 χρόνια μετά την εκτόξευσή του σε τροχιά.

SpaceX: Η εκτόξευση από την Φλόριντα

Μετά την εκτόξευσή του σήμερα από την SpaceX στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, στον αεροπορικό σταθμό της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο SATRIA-1 τέθηκε σε τροχιά. Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε από τη Φλόριντα με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε σε μια υπεράκτια τοποθεσία με προσγείωση ακριβείας.

Ο δορυφόρος αναμενόταν να καταλάβει την τροχιακή λωρίδα πάνω από την ανατολική περιοχή Παπούα της Ινδονησίας. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ