Ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να φορτίζουν σε 5 λεπτά χάρη σε νέα τεχνολογία της NASA

Ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να φορτίζουν σε 5 λεπτά χάρη σε νέα τεχνολογία της NASA Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία της NASA που αναπτύχθηκε για χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τώρα.

Η πολύπλοκη τεχνική ψύξης, η οποία αναπτύχθηκε για να βοηθά ορισμένα ηλεκτρικά συστήματα στο διάστημα να διατηρούν κατάλληλες θερμοκρασίες, μπορεί να παρέχει σχεδόν πενταπλάσιο ρεύμα από άλλους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, ανέφερε η NASA.

Η υψηλότερη τάση παράγει περισσότερη θερμότητα, το οποίο σημαίνει ότι όσο περισσότερο ρεύμα ρέει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υπερθέρμανσης των υλικών.

Ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να φορτίζουν σε 5 λεπτά χάρη σε νέα τεχνολογία της NASA Facebook Twitter
Το σύστημα που έφτιαξε το Purdue University για πραγματοποίηση πειραμάτων. Φωτ: NASA

Το πολύπλοκο σύστημα μεταφοράς θερμότητας της NASA, γνωστό ως «subcooled flow boiling», μπορεί να ψύξει τα καλώδια που μεταφέρουν υψηλά φορτία και συνεπώς επιτρέπει την ταχύτερη ροή ηλεκτρισμού χωρίς να ελλοχεύει κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Σε σχετική ανάρτηση, η NASA σημειώνει ότι το σύστημα αναπτύχθηκε για να στηρίξει «ηλεκτρικά συστήματα πυρηνικής σχάσης για αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και παραπέρα. Αντλίες θερμότητας με συμπίεση ατμού για στήριξη στο περιβάλλον της Σελήνης και του Άρη. Και συστήματα που παρέχουν έλεγχο θερμότητας και ανεπτυγμένη στήριξη ζωής στο διαστημικό σκάφος».

Ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να φορτίζουν σε 5 λεπτά χάρη σε νέα τεχνολογία της NASA Facebook Twitter
Τα εξαρτήματα του συστήματος ψύξης. Φωτ: NASA

Αυτή την στιγμή, για τον χρόνο φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτούνται από περίπου 20 λεπτά στους λεγόμενους ταχυφορτιστές μέχρι ολόκληρες ώρες ή και ημέρες σε οικιακούς φορτιστές.

Η NASA υποστηρίζει, ωστόσο, πως η καινοτόμα τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία φορτιστών με πλήρη φόρτιση σε μόλις πέντε λεπτά.

«Η εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας οδήγησε σε μία πρωτοφανή μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη φόρτιση ενός οχήματος και μπορεί να αφαιρέσει ένα από τα βασικά εμπόδια στην παγκόσμια υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Business Insider

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ