Η τρομακτική πραγματικότητα των αγγλικών μπουλντόγκ και γιατί ο άνθρωπος τα καταδίκασε σε εξαφάνιση

Η τρομακτική πραγματικότητα των αγγλικών μπουλντόγκ και γιατί ο άνθρωπος τα καταδίκασε σε εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Πίσω από αυτές τις αξιολάτρευτα ρυτιδωμένες μουσούδες και το κάπως ατσούμπαλο σώμα των αγγλικών μπουλντόγκ, κρύβονται όλοι οι λόγοι που αυτά τα σκυλιά υποφέρουν σιωπηρά και που σύμφωνα με μια έρευνα οδηγούνται στην εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στο Canine Genetics and Epidemiology, αυτή η φυλή σκύλων, είναι σήμερα στην κατηγορία με τα πιο ευάλωτα και λιγότερο υγιή τετράποδα πλάσματα, λόγω της πολύ χαμηλής γενετικής ποικιλότητάς τους. Το αγγλικό μπουλντόγκ είναι τόσο παραμορφωμένο που πεθαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία από τις φυσικές και γονιδιώματικές ανωμαλίες οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες μεταβολές προκαλώντας σημαντική απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας η οποία σχετίζεται για τη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση.

 

Αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θεωρούν αξιολάτρευτα και μοναδικά χαρακτηριστικά είναι στην πραγματικότητα αναπηρίες που δεν έχουν έχουν επισημανθεί. Ο Niels Pederson, ο επικεφαλής της μελέτης, και ερευνητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πιστεύει ότι υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξάλειψης της φυλής και πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Βραχυκέφαλες φυλές σκυλιών, όπως το αγγλικό μπουλντόγκ έχουν προβλήματα υγείας που εμποδίζουν τη διαβίωσή τους. Αυτά τα σκυλιά έχουν μικροσκοπικά ρουθούνια και αεραγωγούς που καθιστούν δύσκολη την αναπνοή τους αλλά και το να αντιμετωπίσουν τη θερμοκρασία με τη φυσική διαδικασία του λαχανιάσματος. Αυτή η δυσφορία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η μέσω χειρουργικής επέμβασης, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου ασφαλές.

Το μπουλντόγκ αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που προκύπτουν από τη συχνή κόπωση, πόνο στο στήθος, και δύσπνοια ενώ το ρυτιδωμένο δέρμα του προσώπου τους είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις βακτηρίων. Την ίδια ώρα, τα σαγόνια τους είναι πολύ μικρά για τα δόντια τους, προκαλώντας ελαττωματική ανάπτυξη και ταχύτερη φθορά των δοντιών. Προβλήματα υπάρχουν επίσης στα οστά και τις αρθρώσεις τους και δεν μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά. Επίσης, σπάνια καταφέρνουν να ζήσουν υγιή μετά τα πέντε έτη.

Οι άνθρωποι έχουν εφαρμόσει την εκτροφή σκύλων με στόχο ορισμένα χαρακτηριστικά για περισσότερα από χίλια χρόνια. Τα σκυλιά συνήθως εκτρέφονται για να αναπτύξουν κάποια  χαρακτηριστικά για κυνήγι ή και για πιο βολική διαμονή στο σπίτι. Όμως κάπου στην πορεία, η εκτροφή άρχισε να εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και ανεξέλεγκτα.

Ως αποτέλεσμα, πολλές φυλές σκύλων έχουν κληρονομήσει τις ασθένειες και τα προβλήματα υγείας από τους προγόνους τους, συμπεριλαμβανομένων δυσπλασία του ισχίου, εξαρθρώσεις, και φυσικές παραμορφώσεις.

 

Η τρομακτική πραγματικότητα των αγγλικών μπουλντόγκ και γιατί ο άνθρωπος τα καταδίκασε σε εξαφάνιση Facebook Twitter

 

Υπάρχει καθόλου ελπίδα για το Αγγλικό μπουλντόγκ;


Τα χρόνια ενδογαμίας έχουν πρακτικά καταδικάσει την ράτσα και αυτά τα πρωτοφανή ελαττώματα ενδέχεται να παραμείνουν αμετάβλητα για πάντα. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχει ακόμη τρόπος να σωθεί η ράτσα μέσω της διασταύρωσης- μια διαδικασία που θα τροποποιήσει την φυσική εμφάνιση των κοντών και στιβαρών μπουλντόγκ.

 

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε πως αυτά τα σκυλιά θα επιζήσουν και δεν θα καταντήσουν τερατόμορφα πλάσματα μέχρι να εκλείψουν. "Οι εκτροφείς πρέπει να καταλάβουν πως έχουν πρόβλημα" λέει ο Pedersen.

Τα μπουλντόγκ είναι υπέροχα κατοικίδια και φέρνουν χαρά και αγάπη στους ιδιοκτήτες τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Eίναι πολύ πιστοί σύντροφοι και είναι καιρός οι άνθρωποι να τους το ανταποδώσουν. Κι ο μόνος τρόπος να σωθεί η ράτσα και να διασφαλίσουμε πως θα ζήσουν μια μεγαλύτερης διάρκειας και πιο υγιή ζωή, είναι οι ιδιοκτήτες τους να βάλουν προτεραιότητα την υγεία των σκύλων τους παρά την προτίμησή τους στην εμφάνιση." σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ