Η τεχνητή νοημοσύνη νίκησε οχτώ παγκόσμιους πρωταθλητές του μπριτζ

Η τεχνητή νοημοσύνη νίκησε οχτώ παγκόσμιους πρωταθλητές του μπριτζ Facebook Twitter
0

Οχτώ παγκόσμιοι πρωταθλητές του μπριτζ έχασαν από σύστημα τεχνητής νοημοσύνη, σε ένα παιχνίδι στο οποίο έως τώρα υπήρχε ανθρώπινη υπεροχή έναντι των μηχανών. 

Η νίκη αυτή αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς στο μπριτζ οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους ελλιπείς πληροφορίες και πρέπει να αντιδρούν στη συμπεριφορά των αντιπάλων, ένα σενάριο που είναι πολύ πιο κοντά στον ανθρώπινο τρόπο λήψης αποφάσεων. 

Αντιθέτως, στο σκάκι και το γκο- επίσης επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής- στα οποία ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει νικήσει πρωταθλητές, o παίκτης έχει έναν αντίπαλο κάθε φορά και αμφότεροι κατέχουν όλες τις πληροφορίες. 

«Αυτό που είδαμε αποτελεί μια θεμελιωδώς σημαντική πρόοδο στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης», επεσήμανε ο Στίβεν Μάγκλτον, καθηγητής μηχανικής μάθησης στο Imperial College London.

Η γαλλική startup NukkAI ανακοίνωσε τα νέα της νίκης της τεχνητής νοημοσύνης την περασμένη Παρασκευή, όταν ολοκληρώθηκε διήμερο τουρνουά στο Παρίσι. Το NooK, όπως ονομάζεται το σύστημα που ανέπτυσσε επί τέσσερα χρόνια, κέρδισε τις 67 από τις 80 αναμετρήσεις (με δέκα μοιράσματα η καθεμία), δηλαδή το 83%. 

Η Βερονίκ Βεντός, συνιδρύτρια της γαλλικής startup έκανε λόγο για «τεχνητή νοημοσύνη επόμενης γενιάς», καθώς εξηγεί τις αποφάσεις που λαμβάνει ενώ προχωρά. «Στο μπριτζ, δεν μπορείς να παίξεις αν δεν εξηγήσεις», επεσήμανε, καθώς το παιχνίδι βασίζεται στην επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια. 

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει διαφορετική προσέγγιση για τη μάθηση, σημείωσε ο Μάγκλτον. Αντί να μάθει παίζοντας δισεκατομμύρια γύρους ενός παιχνιδιού, στην αρχή μαθαίνει τους κανόνες και στη συνέχεια βελτιώνει το παιχνίδι του μέσω της εξάσκησης. Είναι ένα υβρίδιο που βασίζεται στους κανονισμούς και σε συστήματα βαθιάς μάθησης. «Μαθαίνει με τρόπο που είναι πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους», συμπλήρωσε. 

Η Νεβένα Σένιορ, που έχει αναδειχθεί πολλές φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια μπριτζ και ήταν ανάμεσα στους αντιπάλους του NooK, επεσήμανε ότι οι δημιουργοί του έκαναν εξαιρετική δουλειά. Διαπίστωσε ότι το σύστημα διάβαζε τους αντιπάλους καλύτερα από τους ανθρώπους και ήταν καλύτερο στην εκμετάλλευση των λαθών τους. «Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι κάνουν έπειτα από αρκετή εμπειρία και με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι ένα ρομπότ μιμείται χαρακτηριστικές ανθρώπινες δεξιότητες», επεσήμανε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM